Amerikalılar: Nobel Kimya Ödülü kuantum noktalarını keşfeden üç kişiye verildi

KaramelaYedi

New member
Bilim Amerikalılar

Nobel Kimya Ödülü kuantum noktalarını keşfeden üç kişiye verildi

Şu an: 12:52| Okuma süresi: 3 dakika

Üç kuantum nokta araştırmacısına Nobel Kimya Ödülü

Nobel Kimya Ödülü’nün açıklanması sırasındaki projeksiyonda soldan sağa bilim adamları Moungi Bawendi, Louis Brus ve Alexei Ekimov görülüyor

Kaynak: dpa/Steffen Trumpf

WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.

Nobel Kimya Ödülü, sözde kuantum noktalarının keşfi ve geliştirilmesi nedeniyle araştırmacılar Moungi Bawendi, Louis Brus ve Alexei Ekimov’a verildi. Bir aksaklık nedeniyle bu yılın kimya ödülünü kazananların isimleri açıklanmadan önce zaten biliniyordu.

DBu yılın Nobel Kimya Ödülü, kuantum noktaları olarak adlandırılan şeyin keşfi ve geliştirilmesi için ABD’de çalışan üç araştırmacıya verildi. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nin çarşamba günü Stockholm’de duyurduğu gibi, Moungi Bawendi, Louis Brus ve Alexei Ekimov, 80’li ve 90’lı yıllarda nanoteknolojinin bu alanının önemli temellerini attılar. Kuantum noktaları, diğer şeylerin yanı sıra modern ekranlarda, LED lambalarda ve ayrıca tümör cerrahisinde kullanılıyor.

Yapay atomlar olarak da bilinen yapılar çok küçüktür ve çok benzersiz fiziksel özelliklere sahiptir. Optoelektronik olarak adlandırılan alanlarda, örneğin ekranlarda, fotovoltaik sistemlerde ve kuantum bilgisayarlarda kullanımları ilgi çekicidir.

Kabaca söylemek gerekirse, özel bir özellik, elektronların kuantum noktaları içerisinde yalnızca çok sınırlı bir ölçüde hareket edebilmesidir. Bu, kuantum noktalarının birçok özelliğini boyutlarına bağlı hale getirir. Bu, yapıları temel kuantum mekaniksel etkileri keşfetmek için ideal sistem haline getirir.

ayrıca oku

Gelecek bilimci Oona Horx-Strathern

Kazanan üç kişinin isimleri, duyurudan birkaç saat önce o sabah İsveç medyasına gönderilen bir mesajda yanlışlıkla yer aldı. Akademi sözcüsü, Stockholm’deki Alman Basın Ajansı’nın talebi üzerine, ödül kazananlarla ilgili henüz bir karar verilmediğini söyledi. Akademi üyeleri İsveç medyasına bir gözetim hakkında konuştu. Nobel Ödülleri’nde bireysel kategorilerde kazananların, resmi olarak duyurulana kadar daima gizli tutulması bir gelenektir.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi şimdi isimlerin sızdırılmasına pişmanlıkla tepki gösterdi. “Elbette talihsiz bir durum. Akademinin genel sekreteri Hans Ellegren Çarşamba günü Stockholm’de düzenlediği basın toplantısında, “Yaşananlardan derin üzüntü duyuyoruz” dedi.

1901’den bu yana Nobel Kimya Ödülü 192 farklı araştırmacıya verildi.

Bu yıl kimyagerlere verilen en prestijli ödül toplam on bir milyon kron (yaklaşık 950.000 Euro) değerinde. Ödüllerin törensel sunumu geleneksel olarak kurucu Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık’ta yapılıyor.

1901 yılından bu yana Nobel Kimya Ödülü 192 farklı araştırmacıya verilmiştir. Bunlardan ikisi iki kez aldı. Şimdiye kadar ödül kazananlar arasında, 1911’de radyoaktif elementler polonyum ve radyumu keşfeden Marie Curie ve 2020’de hedefe yönelik genetik modifikasyon için genetik makas geliştiren araştırmacılar Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna gibi sekiz kadın yer aldı.

ayrıca oku

3 Ekim 2023, Bavyera, Garching: Avusturya-Macaristan Nobel Fizik Ödülü sahibi Ferenc Krausz (M), diğer iki kişiyle birlikte ödülü aldıktan sonra Münih yakınlarındaki Garching'deki Max Planck Kuantum Optik Enstitüsü'nde (MPQ) ekibiyle birlikte kutlama yapıyor. bilim adamları var.  Fotoğraf: Karl-Josef Hildenbrand/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

2022’de ödül, biyomoleküllerin özellikle verimli bir şekilde inşa edilmesine yönelik yöntemler için üç araştırmacıya verildi. Morten Meldal (Danimarka), Barry Sharpless (ABD) ve Carolyn Bertozzi (ABD), kimyasal yapı taşlarının birbirine nispeten kolay bir şekilde bağlanabildiği tıklama kimyası olarak adlandırılan alana önemli katkılarda bulundular.

Pazartesi günü Nobel Tıp Ödülü, Macaristan doğumlu biyokimyacı Katalin Karikó ve ABD’li immünolog Drew Weissman’a verildi. Stockholm’deki Karolinska Enstitüsü’nün açıklamasında belirtildiği üzere Corona’ya karşı mRNA aşılarının geliştirilmesi konusunda temel çalışmalar yapmışlardı.

Nobel Fizik Ödülü Salı günü Macaristan doğumlu ve Almanya’da araştırma yapan Ferenc Krausz, ABD’de çalışan Fransız Pierre Agostini ve Fransız-İsveçli Anne L’Huillier’e verildi. Bu ultra hızlı süreçlerin ölçülebileceği son derece kısa ışık flaşları üretmenin bir yolunu geliştirdiler.

Bu yılki Nobel Edebiyat ve Barış Ödülü’nü kazananlar Perşembe ve Cuma günü açıklanacak. Dizi önümüzdeki Pazartesi İsveç Reichsbank’ın sponsorluğunda Nobel Ekonomi Ödülü olarak adlandırılan ödülle sona erecek.