KaramelaYedi
New member
Bilim Bağımlılık yapan faktör içeren atıştırmalıklar
Neden cips yemeye doyamıyoruz?
12:22 itibariyle| Okuma süresi: 4 dakika
kaydeden Lena Johanna Philippi
Bilimsel olarak kanıtlanmış: Yağlı yemek yemek mutlu ediyor
Kaynak: Getty Images/500px
WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.
Küçük bir çanta ya da aile paketi olsun: cips torbası bir kez açıldığında, genellikle kırıntı kalmaz. Bazı atıştırmalıkları atıştırmayı bırakmak neden bu kadar zor? Araştırmacılar, iştah tetikleyicilerini ve nasıl kandırılabileceklerini biliyorlar.
FÇoğu kişi için günün ideal sonu şuna benziyor: Ayaklar yukarıda, televizyon açık, cips paketi açık. Bununla birlikte, çoğu zaman, kavrama kısa sürede boşalır. Patates cipsinin son kırıntısı da gitmeden neden duramıyoruz?
Lübeck Üniversitesi Beslenme Tıbbı Enstitüsü’nde ve Schleswig-Holstein Üniversite Hastanesi’nde beslenme uzmanı olan Martin Smollich’in açıkladığı gibi, özellikle yağlı veya tatlı şeyler yemek sizi mutlu ediyor. “Bağırsak hücrelerinin şeker ve yağ için sensörleri var.”
Sağlıklı beslenme hakkında daha fazlası
Yiyeceklerden gelen moleküller oraya ulaştığında, sinirler yoluyla beyne bir elektriksel uyarı gönderilir. “Haberci madde dopamin daha sonra orada salınır. Dopamin iştahı artırır ve mutluluk hissi yaratır.” Ve beyin, bir gıdada şeker ve yağ birleştiğinde özellikle mutlu tepki verir. Bazı uzmanlar sözde Nutella etkisinden bahsediyor.
Doğuştan tatlı düşkünlüğü
Tatlı ve yağlı şeyleri tercih etmenin kaynağı kıtlık zamanlarıdır. Smollich, “Eskiden genel olarak yiyecek kıttı ve özellikle kışın neredeyse hiç bulunamıyordu” diye açıklıyor. Ve yağ ve şeker en önemli enerji kaynaklarıdır. “Buna özellikle iyi yanıt veren ve açlık zamanlarında erzak yiyen insanlar sonuç olarak hayatta kalma şansları daha yüksekti.”
Smollich, araştırmaların insanların tatlıları doğuştan tercih ettiğini gösterdiğini söylüyor. “Hamile acı bir şey yerine tatlı bir şey yediğinde rahimdeki doğmamış çocuklar bile gülümser.” Bu iz de mantıklıdır: Doğada aynı anda hem tatlı hem de zehirli olan neredeyse hiçbir şey yoktur. Zehirli bitki ve meyvelerin tadı genellikle acıdır.
Diğer bir faktör ise kültürel kalıplardır. Emekli olana kadar Fulda Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde beslenme psikoloğu ve psikoterapist olan Christoph Klotter, bazı bölgelerde iş sonrası bira sadece bunun bir parçası – “ve bu cips için de geçerli” diyor. “Çünkü bizim kültürümüzde dinlenme, rahatlama ve zevk anlamına gelirler.”
Ayrıca, alışkanlığın da rolü var, diyor Klotter. “Yıllardır markete gittiğimde hep aynı yoğurdu seçerim. Ya da işten eve geldiğimde tatlı bir şeyler olmalı.”
Son olarak, yemek genellikle bir duygu yöneticisi olarak kullanılır. Psikolog, “Akşamları televizyon karşısında tek başımıza oturursak ve kendimizi yalnız hissedersek, o zaman kederimiz yenilir” diyor. Günün sonunda partnerinizle anlaşmazlıklar olabilir ama buzdolabıyla değil.
Beyin ödüllendirici yiyecekleri tercih ediyor
Yakın zamanda sunulan bir çalışma, bu tür alışkanlıkların beyinde ne kadar güçlü bir şekilde yerleştiğini gösteriyor. Mart ayında Köln’deki Max Planck Metabolizma Araştırma Enstitüsü’nden bir ekibin bildirdiğine göre, yağlı ve tatlı yiyecekler ödül sistemini çok güçlü bir şekilde harekete geçirdiğinden, beyin bilinçaltında bu tür yiyecekleri tercih etmeyi öğrenir.
“Beyin aktivitesi ölçümlerimiz, beynin patates kızartması ve benzeri şeyler tüketerek kendini yeniden yapılandırdığını gösterdi. Bilinçaltında ödüllendirici yiyecekleri tercih etmeyi öğrenir, “diye açıkladı çalışma lideri Marc Tittgemeyer. Hamburg Tüketici Danışma Merkezi’nden Armin Valet, bu nedenle, yerleşik kalıpları kırmanın ve hatta cips paketini açmadan bunun yerine belki daha sağlıklı bir elma yemenin zor olabileceğini söylüyor.
Diyetler hakkında devamını oku
Cips de bağımlılık yapan besinler arasında yer alıyor: “Cipslerin tat arttırıcı etkisi olan maddeler içerdiği açık. Özellikle tatların daha güçlü bir arzuyu tetiklediğinden şüpheleniliyor. Maya özütü ve eski adıyla glutamat da benzer bir etkiye sahip.”
Cips torbasına dokunmama isteği buna uygun olarak güçlü olmalıdır – ya da en azından sadece küçük bir parça ye. Beslenme uzmanı Smollich, diğer şeylerin yanı sıra, beslenmenin yandan – yani bir film veya cep telefonu izlemeye paralel olarak – gerçekleşmemesinin önemli olduğunu söylüyor.
Bir danışmandan ya da güvendiğiniz birinden destek almanız da önemlidir. Çünkü, Armin Valet’in de belirttiği gibi: Canınız çektiğinde, bir sonraki cips çuvalı genellikle elinizin altındadır.
WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesi için geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.
“Aha! On dakikalık günlük bilgi” WELT’in bilgi podcast’idir. Her salı, çarşamba ve perşembe bilim alanından günlük soruları yanıtlıyoruz. Podcast’e Spotify, Apple Podcasts, Deezer, Amazon Music ve diğerleri üzerinden veya doğrudan RSS beslemesi aracılığıyla abone olun.
Neden cips yemeye doyamıyoruz?
12:22 itibariyle| Okuma süresi: 4 dakika
kaydeden Lena Johanna Philippi
Bilimsel olarak kanıtlanmış: Yağlı yemek yemek mutlu ediyor
Kaynak: Getty Images/500px
WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.
Küçük bir çanta ya da aile paketi olsun: cips torbası bir kez açıldığında, genellikle kırıntı kalmaz. Bazı atıştırmalıkları atıştırmayı bırakmak neden bu kadar zor? Araştırmacılar, iştah tetikleyicilerini ve nasıl kandırılabileceklerini biliyorlar.
FÇoğu kişi için günün ideal sonu şuna benziyor: Ayaklar yukarıda, televizyon açık, cips paketi açık. Bununla birlikte, çoğu zaman, kavrama kısa sürede boşalır. Patates cipsinin son kırıntısı da gitmeden neden duramıyoruz?
Lübeck Üniversitesi Beslenme Tıbbı Enstitüsü’nde ve Schleswig-Holstein Üniversite Hastanesi’nde beslenme uzmanı olan Martin Smollich’in açıkladığı gibi, özellikle yağlı veya tatlı şeyler yemek sizi mutlu ediyor. “Bağırsak hücrelerinin şeker ve yağ için sensörleri var.”
Sağlıklı beslenme hakkında daha fazlası
Yiyeceklerden gelen moleküller oraya ulaştığında, sinirler yoluyla beyne bir elektriksel uyarı gönderilir. “Haberci madde dopamin daha sonra orada salınır. Dopamin iştahı artırır ve mutluluk hissi yaratır.” Ve beyin, bir gıdada şeker ve yağ birleştiğinde özellikle mutlu tepki verir. Bazı uzmanlar sözde Nutella etkisinden bahsediyor.
Doğuştan tatlı düşkünlüğü
Tatlı ve yağlı şeyleri tercih etmenin kaynağı kıtlık zamanlarıdır. Smollich, “Eskiden genel olarak yiyecek kıttı ve özellikle kışın neredeyse hiç bulunamıyordu” diye açıklıyor. Ve yağ ve şeker en önemli enerji kaynaklarıdır. “Buna özellikle iyi yanıt veren ve açlık zamanlarında erzak yiyen insanlar sonuç olarak hayatta kalma şansları daha yüksekti.”
Smollich, araştırmaların insanların tatlıları doğuştan tercih ettiğini gösterdiğini söylüyor. “Hamile acı bir şey yerine tatlı bir şey yediğinde rahimdeki doğmamış çocuklar bile gülümser.” Bu iz de mantıklıdır: Doğada aynı anda hem tatlı hem de zehirli olan neredeyse hiçbir şey yoktur. Zehirli bitki ve meyvelerin tadı genellikle acıdır.
Diğer bir faktör ise kültürel kalıplardır. Emekli olana kadar Fulda Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde beslenme psikoloğu ve psikoterapist olan Christoph Klotter, bazı bölgelerde iş sonrası bira sadece bunun bir parçası – “ve bu cips için de geçerli” diyor. “Çünkü bizim kültürümüzde dinlenme, rahatlama ve zevk anlamına gelirler.”
Ayrıca, alışkanlığın da rolü var, diyor Klotter. “Yıllardır markete gittiğimde hep aynı yoğurdu seçerim. Ya da işten eve geldiğimde tatlı bir şeyler olmalı.”
Son olarak, yemek genellikle bir duygu yöneticisi olarak kullanılır. Psikolog, “Akşamları televizyon karşısında tek başımıza oturursak ve kendimizi yalnız hissedersek, o zaman kederimiz yenilir” diyor. Günün sonunda partnerinizle anlaşmazlıklar olabilir ama buzdolabıyla değil.
Beyin ödüllendirici yiyecekleri tercih ediyor
Yakın zamanda sunulan bir çalışma, bu tür alışkanlıkların beyinde ne kadar güçlü bir şekilde yerleştiğini gösteriyor. Mart ayında Köln’deki Max Planck Metabolizma Araştırma Enstitüsü’nden bir ekibin bildirdiğine göre, yağlı ve tatlı yiyecekler ödül sistemini çok güçlü bir şekilde harekete geçirdiğinden, beyin bilinçaltında bu tür yiyecekleri tercih etmeyi öğrenir.
“Beyin aktivitesi ölçümlerimiz, beynin patates kızartması ve benzeri şeyler tüketerek kendini yeniden yapılandırdığını gösterdi. Bilinçaltında ödüllendirici yiyecekleri tercih etmeyi öğrenir, “diye açıkladı çalışma lideri Marc Tittgemeyer. Hamburg Tüketici Danışma Merkezi’nden Armin Valet, bu nedenle, yerleşik kalıpları kırmanın ve hatta cips paketini açmadan bunun yerine belki daha sağlıklı bir elma yemenin zor olabileceğini söylüyor.
Diyetler hakkında devamını oku
Cips de bağımlılık yapan besinler arasında yer alıyor: “Cipslerin tat arttırıcı etkisi olan maddeler içerdiği açık. Özellikle tatların daha güçlü bir arzuyu tetiklediğinden şüpheleniliyor. Maya özütü ve eski adıyla glutamat da benzer bir etkiye sahip.”
Cips torbasına dokunmama isteği buna uygun olarak güçlü olmalıdır – ya da en azından sadece küçük bir parça ye. Beslenme uzmanı Smollich, diğer şeylerin yanı sıra, beslenmenin yandan – yani bir film veya cep telefonu izlemeye paralel olarak – gerçekleşmemesinin önemli olduğunu söylüyor.
Bir danışmandan ya da güvendiğiniz birinden destek almanız da önemlidir. Çünkü, Armin Valet’in de belirttiği gibi: Canınız çektiğinde, bir sonraki cips çuvalı genellikle elinizin altındadır.
WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesi için geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.
“Aha! On dakikalık günlük bilgi” WELT’in bilgi podcast’idir. Her salı, çarşamba ve perşembe bilim alanından günlük soruları yanıtlıyoruz. Podcast’e Spotify, Apple Podcasts, Deezer, Amazon Music ve diğerleri üzerinden veya doğrudan RSS beslemesi aracılığıyla abone olun.