Beslenme: Algler Taş Devri’nde zaten popülerdi

KaramelaYedi

New member
Bilim Yenilecek yosun

Bu Taş Devri Diyeti Bugün Yardımcı Olabilir



Şu tarihten itibaren: 17 Ekim 2023| Okuma süresi: 3 dakika




Siyah tabakta deniz yosunu salatası




İster suşide ister salatada olsun, deniz yosunu popülerdir

Kaynak: Getty Images/Anna Denisova


WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.


Atalarımızın zaten yediği şey şimdi geri dönüyor: algler ve su bitkileri. Bu ülkede binlerce yıldır deniz yosunu yeniyor. Şimdi bu trend geri dönüyor ve sağlığa ve çevreye yardımcı olabilir.





GSağlıklı ve besin açısından zengin: Algler ve su bitkileri sürdürülebilir beslenme olarak kabul edilir, ancak bunlar çoğunlukla Asya’da yenir. Eskiden işler farklıydı: Uluslararası bir araştırma ekibine göre, bu tür deniz ve tatlı su canlıları, İspanya’nın güneyinden İskoçya’nın kuzeyindeki Orkney Adaları’na kadar Avrupa’nın büyük bir bölümünde binlerce yıl boyunca tüketildi.

Glasgow Üniversitesi’nden Karen Hardy liderliğindeki grup, “Nature Communications” dergisinde, toplamda dünya çapında binlerce deniz yosunu türü bulunduğunu, ancak özellikle Asya’da yalnızca 145 kadarının gıda olarak kullanıldığını yazıyor. Hardy, “Günümüzde geleneksel Batı diyetinde deniz yosunu ve tatlı su bitkileri neredeyse yok” diyor. “Gıdadan kıtlığın giderilmesine ve hayvan yemine kadar kademeli olarak marjinalleşmeleri muhtemelen uzun bir süre boyunca meydana geldi.”

Her şeyden önce, tarımın ortaya çıkışı – Neolitik’in başlangıcı – beslenme biçimini büyük ölçüde değiştirdi. Bu, yaklaşık 13.000 yıl önce güneybatı Asya’da başladı, sonraki bin yılda Avrupa’ya ve Avrupa’ya yayıldı ve yaklaşık 6.000 yıl önce İskoçya’ya ulaştı. Grup, “Neolitik çağın başlangıcında karasal kaynaklara geçiş, deniz kaynaklarının daha sonra marjinal olarak görülmesine veya kıtlıklar sırasında geçim kaynağı olarak görülmesine yol açtı” diye yazıyor.


ayrıca oku


Homojen bir bitkisel içerik kütlesinin üretilmesi kolaydır - biftek daha zordur






Ancak en azından Avrupa’nın bazı kısımlarında su bitkileri Orta Çağ’a kadar hâlâ yeniyordu. İrlandalı keşiş Iona’lı Columbanus’a atfedilen 6. yüzyıldan kalma bir metin, kırmızı alg koleksiyonunu anlatıyor. Ve 10. yüzyılın sonlarına doğru İzlanda, İrlanda ve Britanya’daki yasalar deniz yosununun toplanmasını düzenliyordu.

Grup, kalıntıları kuzeydeki İskoç Orkney Adaları ile güneydeki güneydoğu İspanya (Portekiz, Danimarka, Polonya ve Litvanya dahil) arasında bulunan 74 kişinin diş minesini analiz ederek alglerin ve su bitkilerinin eskiden ne kadar yaygın olduğunu ortaya çıkarıyor. Grup, 33 kişide belirli gıdalar hakkında çıkarımda bulunulmasını sağlayan maddeler buldu. Bu örneklerin 26’sında yapılan analizlerde alg veya su bitkilerinin kalıntıları ortaya çıktı.

Ekip, İspanya ve İskoçya’dan alınan ve 8.000 yaşına kadar olan 13 örnekte deniz yosunu kanıtı buldu. Portekiz, Litvanya ve İskoçya’dan alınan yaklaşık 8.000 yıllık örneklerde tatlı su bitkilerinin (muhtemelen göl yosunu ve nilüfer bitkileri) kalıntıları da ortaya çıktı.


EL NOTU - Isbister Chambered Cairn, 5000 yıllık Neolitik mezar, Güney Ronaldsay, Orkney, İskoçya.  Buradan 15 kişiden örnek alındı.  Katkıda bulunan: Karen Hardy DİKKAT: Yalnızca kaynak verildiğinde çalışmanın raporlanmasıyla bağlantılı olarak editoryal kullanım için ücretsizdir.  Fotoğraf: “Karen Hardy”




İskoçya’nın Güney Ronaldsay kentindeki 5.000 yıllık mezarda bulunan 15 kişiden örnekler alındı

Kaynak: Karen Hardy


Grup, “Kanıtlarımızın tutarlılığı ve sıklığı, Avrupa’da Mezolitik dönemden Neolitik döneme kadar deniz yosununun gıda olarak kullanımının yaygın olduğunu ve tatlı su bitkilerine dair daha geniş kanıtlar bulunduğunu gösteriyor” diyor. Beklendiği gibi deniz yosunu kıyı bölgelerinde, tatlı su canlıları ise iç kesimlerde tüketiliyor.

Araştırmacılar deniz yosununun, özellikle de kırmızı alglerin, birçok amino asit içerdiğini vurguluyor. Yeşil algler çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Araştırma ekibine göre, eski geleneğin geri dönüşü sağlık ve ekolojik faydalar sağlayacak: “Çalışmamız alternatif, yerel ve sürdürülebilir gıda kaynaklarının yeniden keşfedilme potansiyelinin altını çiziyor” diyorlar.

“Bunlar, günümüzün Batı beslenme tarzına hakim olan az sayıda seri üretilen tarım ürününe güvenmenin olumsuz sağlık ve çevresel sonuçlarının giderilmesine yardımcı olabilir.”


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.