Eğitim fırsatları: Öğrencilerin neredeyse üçte biri matematikte minimum seviyeye bile ulaşamıyor

KaramelaYedi

New member
Okuma, aritmetik, politika, biyoloji: Çocukların okulda ne kadar başarılı oldukları aynı zamanda çevrelerine de bağlıdır. Yeni bir araştırmaya göre bu durum Almanya'da diğer ülkelere göre daha fazla. Bazıları sınıf arkadaşlarından dört yıl kadar geridedir.

Almanya'da eğitim başarısı, diğer birçok OECD ülkesine kıyasla daha fazla sosyal altyapıya bağlı olmaya devam ediyor. Bu, bir açıklamada belirtildiği gibi Ruhr Üniversitesi İttifakı'ndaki araştırmacıların çalışmalarının sonucuydu. Okul performansı çalışmalarını ve diğer kaynakları değerlendirdiler.

Wübben Eğitim Vakfı adına gerçekleştirilen “2024'te Nereden Nereye?” başlıklı çalışma, sosyal açıdan dezavantajlı ailelerin çocuklarının, daha iyi durumdaki ailelerin çocuklarına göre hâlâ daha kötü eğitim fırsatlarına sahip olduğunu doğruluyor.

Duisburg-Essen Üniversitesi, Ruhr Üniversitesi Bochum, Dortmund Teknik Üniversitesi ve Osnabrück Üniversitesi'nden bilim adamlarından oluşan ekip, Pisa veya Igloo gibi okul performansına ilişkin çeşitli çalışmaları analiz etti. Araştırmacılar ayrıca okuma, matematik, doğa bilimleri, bilgisayar ve bilgiyle ilgili beceriler ve politik bilgi gibi beceri alanlarına da baktılar.

Eğitim sistemleri ve okul geliştirme araştırması profesörü yazar Isabell van Ackeren-Mindl, araştırmaya göre, sosyal geçmiş ile okuldaki eğitimsel dezavantaj arasındaki bağlantının son on yılda azalmadığını, ancak “bazı durumlarda arttığını” söyledi. Duisburg-Essen Üniversitesi'nde.

Yapılan araştırmalara göre sosyal dezavantajlı öğrencilerin sınırlı olanakları tüm eğitim hayatlarında gözlemlenebilmektedir. Bu, eşitsizliğin “sürekli olarak yerleştiği” anlamına gelir.

Osnabrück Üniversitesi'nde kaynaştırma konusuna odaklanan ortak yazar ve eğitim bilimleri profesör yardımcısı Matthias Forell, buna ek olarak, dezavantajları daha da kötüleştiren “yapısal faktörlerin” de bulunduğunu söyledi. Spor salonu olmayan bir okula giden öğrenciler, zorunlu eğitimlerinin sonunda üç ila dört yıllık bir öğrenme açığına sahiptir.

Araştırmadan doğa bilimleri açısından yapılan bir alıntı bunu açıkça ortaya koyuyor: “İlköğretim düzeyinde, öğrencilerin bilimsel becerilerinde de okuma ve matematik alanlarında olduğu gibi benzer şekilde arka planla ilgili belirgin farklılıklar vardır.” Sosyal açıdan dezavantajlı ve daha ayrıcalıklı ailelerden gelen öğrenciler ortalama olarak yaklaşık bir yıllık öğrenime karşılık gelir ve uluslararası karşılaştırmada ortalamanın üzerindedir.

Ortaokulda, iki ila üç buçuk yıllık öğrenime ilişkin konuya özgü yeterlilik farklılıkları bile tespit edilebilmektedir. Bunlar biyolojik uzmanlıkta en güçlü, kimyasal uzmanlıkta ise en zayıf olanlardır.

Matematik söz konusu olduğunda ise çalışmanın yazarları şunu belirtiyor: “Zorunlu eğitimin sonunda matematik becerilerinde asgari standartları sağlayamayan öğrencilerdeki ciddi artış da endişe verici. 2012'de payları yüzde 17,7 iken, 10 yıl sonra bu oran şimdiden yüzde 30'a yaklaştı.”

Araştırmanın sonucunda bilim insanları, diğer şeylerin yanı sıra zorlu durumlarda okullara yönelik hedefli desteği savunuyor. Federal ve eyalet hükümetlerinin öncelikle sosyal açıdan dezavantajlı öğrencileri güçlendirmeyi amaçlayan “Fırsatları Başlatmak” programı, Wübben Eğitim Vakfı genel müdürü Markus Warnke'nin bu amaca hizmet edebileceğini açıkladı.

Okul öncesi sektörde erken destek, aile dili ağırlıklı olarak Almanca olmayan öğrenci gruplarına yönelik hedeflenen dil desteği ve daha sonra okul bitirme sertifikasının alınmasına yönelik programlar da yoğunlaştırılmalıdır.

epd/sk