Eğitimde şiddet: Kelimelerin tokattan daha fazla acıtması

KaramelaYedi

New member
DNeyse ki, öğretmenin sınıfta bastonu sallamasına izin verildiği günler çoktan geride kaldı. Ancak şaşırtıcı sayıda ebeveyn günümüzde hala belirli miktarda fiziksel cezayı faydalı buluyor. Araştırmacılara göre, fiziksel cezanın eğitim açısından yararlı olmadığı ve en kötü durumda çocukların hayatları boyunca yara alacağı uzun zamandır kanıtlandı.

Bilim artık başka bir alana odaklanıyor: duygusal şiddet. Ebeveynliğin günlük koşuşturmacasında veya spor kulübünde bunun eşiği nispeten hızlı bir şekilde aşılabilir.

ayrıca oku

Almanya'da eğitimde bedensel cezanın onaylanması yıllar geçtikçe azaldı; ancak yüze tokat atmak gibi sözde hafif cezalar hiçbir şekilde ortadan kalkmadı.

Neredeyse dörtte biri tokat atmanın sorun olmayacağını düşünüyor

Ulm Üniversite Hastanesi'nin 2020'de yaptığı bir araştırmada, 2.500 katılımcının yüzde 52,4'ü kıçıma tokat atmanın “hiç kimseye zarar vermediği” ifadesine katılıyordu. Yüzde 23,1'i eğitiminin bir parçası olarak çocuğa tokat atmanın normal olduğunu düşünüyor. Yüzde 7,2'si şaplak atmanın kabul edilebilir bir eğitim önlemi olduğunu düşünüyor.

Bu tür bedensel cezaların onaylanması erkekler arasında kadınlara göre önemli ölçüde daha yüksektir. Ve: Çocukken fiziksel olarak cezalandırılan herkes genellikle aynısını çocuklarına da yapar.

ayrıca oku

Spesifik olarak: Popoya tokat atmanın bir çocuğa asla zarar vermediği ifadesine gelindiğinde, çocuklukta şiddete maruz kalan katılımcılar arasındaki fikir birliği, çocukluğunda fiziksel cezaya maruz kalmayan katılımcılara göre 16 kat daha yüksekti. Ulm bilim insanları bu nedenle “şiddetin kısır döngüsünden” söz ediyor.

Bielefeld Üniversitesi Klinik Psikoloji ve Şiddet Araştırmaları Profesörü Tobias Hecker, her halükarda böyle bir cezanın eğitim açısından hiçbir faydası olmadığını vurguluyor. “Böyle bir ceza her zaman güç mücadelesine yol açar, bu da çocukta çok az öğrenme etkisine ve çok fazla dirence neden olur.”

Şiddet çoğu zaman bu şekilde algılanmıyor

Çoğu durumda, bilim adamlarının çocuklara yönelik şiddet olarak adlandırdığı şey çok daha incelikli ve şiddet içermeyen bir durumdur; örneğin aşağılayıcı yorumlar veya motivasyon kırıcı geri bildirimler.

Hecker, “Bu çoğu zaman şiddet olarak bile algılanmıyor” diyor. “Fakat sonuçlarına baktığınızda, bunun akıl sağlığı açısından en az onun kadar ciddi, hatta belki daha da ciddi olduğunu görürsünüz.”

ayrıca oku

İsim verin, cevaplayın, tanımlayın, tutum gösterin – o zaman çocuklar devam eden cinsel gelişime hazırlanır

Duygusal şiddet genellikle küçük, neredeyse sıradan cümlelerle gerçekleşir. Alman Çocuk Koruma Derneği Başkanı Sabine Andresen, “Yetişkinlerin, bir çocuğu onlara hiç dokunmadan korkutmak için sonsuz fırsatları var” diyor. “Zaten yapamazsın!” böyle bir cümledir. Veya: “Şimdi böyle davranma!” Veya: “Benimle gelmezsen, ben de sensiz giderim!”

Andresen, özellikle çocukların özgüven geliştirmelerinin beklendiği bir dönemde bu tür cümlelerin yıkıcı bir etki yaratabileceğini söylüyor. Goethe Üniversitesi'nde sosyal eğitim ve aile çalışmaları profesörü olarak ders veren Andresen, “Yıllarca bu tür sözleri duyarsanız, bunun bir çocuğun veya gencin eğitim fırsatları da dahil olmak üzere her alanda çok büyük sonuçları olabilir” diye vurguluyor. Frankfurt/Main.

“Bütün takımı aşağıya sürüklüyorsun.”

Fiziksel şiddetin aksine, araştırmacılar ailelerde veya okullarda duygusal şiddetin yaygınlığı ve sonuçları hakkında hâlâ nispeten az şey biliyorlar. Ancak Köln Spor Üniversitesi ve Ulm Üniversite Hastanesi, 2022 yılında kulüp sporlarına daha yakından baktı.

Temsili olarak 4.300 spor kulübü üyesine anket uygulandı. En az yüzde 63'ü kulüpte psikolojik şiddete maruz kaldıklarını söyledi; bunların çoğu birden çok kez oldu. Buna “Tüm takımı aşağı çekiyorsunuz” gibi cümleler veya bir çocuğun kilosu hakkında aşağılayıcı yorumlar da dahildir.

ayrıca oku

Harika ebeveynlik rehberi

Andresen, “Yetişkinler genellikle bu tür cümlelerin çocukları ne kadar küçük düşürdüğünün ve motivasyonlarını düşürdüğünün farkında değiller” diyor. Uluslararası bir araştırmada ankete katılan çocuklar, yüzlerine tokat yemenin duygusal şiddet ortamında yaşamaktan daha az kötü olduğunu söyledi.

Yetişkinlikteki depresyon, kaygı ve aşırı stres hissi artık çocukluk ve ergenlik dönemindeki duygusal şiddet deneyimleriyle ilişkilendiriliyor.

ayrıca oku

Ukraynalı Dima Berlin'deki bir liseye gidiyor

Andresen, tüm yetişkinlerin bu tür cezaların etkisinin daha fazla farkına varmasını talep ediyor. “Duygusal şiddet hiçbir görünür iz bırakmaz.” Bu nedenle çocuklar, fiziksel şiddetin sonuçlarından çok daha fazla yalnız bırakılıyor.

Yetiştirilmede ne kadar katılığa izin veriliyor?

Uzmanlar, şiddet içermeyen bir eğitim uyarısının, çocukların her şeyin yanına kalmasına izin verilmesi gerektiği anlamına gelmediğini vurguluyor. “Çocukların rehberliğe ihtiyacı var. Onlara sınırlar koymak ve birbirleriyle nasıl etkileşim kuracaklarına ilişkin kuralları iletmek önemlidir,” diye vurguluyor Hecker. “Çocuk bu kurallara uymazsa sonuçları olabilir.”

Suiistimalin olumsuz sonuçlarını mümkün olduğunca spesifik olarak göstermek önemlidir. Kardeşler kavga ederse ebeveynler çocukların birbirlerini anlamalarına yardımcı olabilir. Eğer bir çocuk kararlaştırılanın dışında odasını toplamamışsa, bunun sonucu olarak bir arkadaşının evine oyun oynamasına izin verilmeyebilir.

ayrıca oku

Liseye gitmek mi, gitmemek mi?

Hecker, “Çocuklar aslında her zaman kuralları çiğnediklerinin farkındadır” diyor. Bu aynı zamanda bir öğrenme etkisi de yaratır. “Öte yandan ceza, daha çok kendi duygularını düzenlemek isteyen ebeveynlerin kullandığı bir stratejidir.”

Hâlâ öfkesini kaybeden biri, bir baba ya da anne olarak hemen başarısız olmuş sayılmaz. Hecker, “Her ebeveyn bir noktada çocuğuna bağıracaktır” diyor. “Eğer bu gerçekleşirse, bunun çocuk açısından hemen zararlı sonuçları olmaz. Ancak böyle bir durumdan sonra düşünmek önemlidir.”

ayrıca oku

Prefabrik binada yaşam

SOS Çocuk Köyü Başkanı

Andresen ayrıca çocukların ve gençlerin, ebeveynlerinin onlara her zaman küçümseyici mi davrandığını yoksa stresli bir durumda aşırı tepki mi verdiklerini çok iyi ayırt edebildiklerini vurguluyor. “O halde sonrasında şunu söylemekten korkmamalısınız: Bu kadar sert olmak istemedim, özür dilerim.”