KaramelaYedi
New member
Bilim Justus Liebig’in ölümünün 150. yıl dönümü
Eczacı “bebekler için çorbayı” icat etti
Durum: 19:46| Okuma süresi: 4 dakika
Bugünün bebek maması “bebekler için çorba”dan geliştirildi.
Kaynak: resim ittifakı / allOver
18 Nisan 1873’te Münih’te dünya çapında bir bilim adamı öldü. Kimyager Justus Liebig, alanını bağımsız bir bilim haline getirdi ve kabartma tozu, et özü ve sıvı bebek mamasını icat etti.
DJustus Liebig’in (1803 – 1873) akademik kariyeri pek umut verici bir şekilde başlamadı: Darmstadtlı bir eczacı ve boya satıcısının oğlu, lisenin taleplerini karşılayamadı. Eczacı olarak çıraklık eğitimini yarıda bıraktı. Bununla birlikte, bir kimyager olarak Liebig’in etkileyici bir kariyeri vardı ve 18 Nisan 1873’te Münih’te ölümünden 150 yıl sonra hala dünya çapında bir bilim adamı olarak kabul ediliyor.
O zamanlar Avrupa’daki birçok insanın yiyecek çok az şeyi olduğundan, kimyager insan beslenmesini iyileştirmeye koyuldu. Yapay gübrelerin yardımıyla mahsul verimini önemli ölçüde artırdı. Anneleri doğum sırasında ölen bebekler için, günümüzün süt tozlarının öncüsü olan bir “bebek çorbası” geliştirdi.
Liebig’in icatları arasında çabuk bozulan maya yerine kullanılan kabartma tozu ve bir et özü de vardı. Bilim tarihçisi Christoph Meinel’e göre, bugün hala mevcut olan ve Liebig tarafından hasta insanlar için güçlendirici bir gıda olarak tasarlanan öz, daha pahalı bir “Maggi öncüsü” – yani “yalnızca sınırlı besin değerine sahip bir baharat”.
Gerd Hamscher, Liebig’in çocukken “akıllı” olduğunu, “ancak okul sisteminin ona ait olmadığını” açıklıyor. 1946’dan beri Liebig’in adını taşıyan Gießen Üniversitesi’nde gıda kimyası profesörüdür ve Gießen’deki Liebig Müzesi ve kimyagerin tarihi laboratuvarından sorumlu olan Gießen’deki Justus Liebig Derneği’nin ilk başkanıdır.
Liebig, Latince ve Yunanca’da başarısız oldu
Daha sonraki ünlü bilim adamı, esas olarak o zamanlar baskın olan Latince ve Yunanca dilleri nedeniyle gençken başarısız oldu. Ve Liebig, o sıralarda yanında çıraklık yaptığı eczacıyla arası pek iyi olmadığı için liseyi bitirdiği gibi eğitime ara verdi.
Hamscher, “Bugün belki tek taraflı bir yetenekten söz edilebilir,” diye açıklıyor: Liebig, “kesinlikle doğa bilimlerine odaklanmıştı”. Babasının eczanesinde, çocuğun ilgisini çeken boyalar ve solventler vardı: “Neyi karıştırabilirsin?” – kimyagerlerin bugün hala kendilerine sordukları bir soru. Oğlan ayrıca fuarlarda parlak gümüşle yapılan deneyler konusunda da hevesliydi.
Justus Liebig’in 1840’taki laboratuvarı
Kredi: resim ittifakı / Mary Evans Resim Kitaplığı
Genç yaştaki başarısızlıklar Liebig’i uzun süre durdurmadı. Aynı zamanda Alman Kimyagerler Topluluğu’ndaki (GDCh) “Tarihsel Kimya Siteleri” komisyonunun başkanı olan Christoph Meinel, Liebig’in zamanında yan adaylar olarak kariyer yollarının alışılmadık olmadığını açıklıyor. 1819’da babası, 16 yaşındaki çocuğun Bonn Üniversitesi’nde kimya okumasını ayarladı. Justus Liebig’in, onu Erlangen ve Paris üzerinden Giessen’e götüren sarp bilimsel kariyeri burada başladı.
Kimyayı kesin bir doğa bilimine dönüştürdü.
Hem Hamscher hem de Meinel oybirliğiyle ikna oldular: Liebig’in bilimsel yeteneği, etkili kişilikler tarafından erken fark edildi ve teşvik edildi. Alexander von Humboldt, henüz 21 yaşındayken Gießen’de Kimya Profesörü olarak atanmasına dahil oldu. 1852’ye kadar Gießen’de çalıştı, ardından Münih’e alındı. Ancak Liebig’in önemli keşifleri ve çığır açan yenilikleri, Giessen’de geçirdiği süre boyunca gerçekleşti.
Ama onun en önemli kalıcı erdemi nedir? Bu soruyu yanıtlamak kolay değil çünkü Liebig pek çok konuya yönelen huzursuz bir araştırmacıydı. Kimyayı tam bir doğa bilimi yaptığı tartışılmaz. O zamana kadar bilim, tıbbın bir alt disipliniydi. Hamscher ve Meinel’e göre o zamanlar doğa bilimcileri için Mekke olan Paris’te, diğer şeylerin yanı sıra modern araştırma laboratuvarlarıyla tanıştı – bu, Almanya’daki sonraki çalışmaları için belirleyici bir itici güç oldu.
ayrıca oku
Liebig, konusunun yöntemlerinde devrim yarattı, akşam derslerinde ve popüler bilimsel “Kimyasal Mektuplar” ile bilimsel bilgiyi geniş bir kitleye aktardı ve sosyal sorumluluğu bilimin merkezi bir görevi olarak gördü. Meinel’e göre, “kesinlikle” dindar değildi. Görevini daha çok devlet aktörlerine ve özel sektördekilere toplumsal sorunlara bilimsel çözümler sunmak olarak gördü. Hamscher, Liebig’in “dünya için iyi bir şeyler yapmak için güçlü bir motivasyonu” olduğunu doğruluyor
Giessen gıda kimyacısı için, kimyasal analizde devrim yaratan beş bilyeli aparat, Liebig’in kalıcı başarısıdır. Ayrıca Hamscher, büyük kimyagerin “bilimsel iletişimin öncüsü” olduğunu söylüyor. Okuldan rahatsız olan gençlerin, en azından okul söz konusu olduğunda, Liebig’i bir rol model olarak almamaları gerektiğini ekliyor.
WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.
“Aha! On dakikalık günlük bilgi” WELT’in bilgi podcast’idir. Her salı, çarşamba ve perşembe bilim alanından günlük soruları yanıtlıyoruz. Podcast’e Spotify, Apple Podcasts, Deezer, Amazon Music ve diğerleri üzerinden veya doğrudan RSS beslemesi aracılığıyla abone olun.
Eczacı “bebekler için çorbayı” icat etti
Durum: 19:46| Okuma süresi: 4 dakika
Bugünün bebek maması “bebekler için çorba”dan geliştirildi.
Kaynak: resim ittifakı / allOver
18 Nisan 1873’te Münih’te dünya çapında bir bilim adamı öldü. Kimyager Justus Liebig, alanını bağımsız bir bilim haline getirdi ve kabartma tozu, et özü ve sıvı bebek mamasını icat etti.
DJustus Liebig’in (1803 – 1873) akademik kariyeri pek umut verici bir şekilde başlamadı: Darmstadtlı bir eczacı ve boya satıcısının oğlu, lisenin taleplerini karşılayamadı. Eczacı olarak çıraklık eğitimini yarıda bıraktı. Bununla birlikte, bir kimyager olarak Liebig’in etkileyici bir kariyeri vardı ve 18 Nisan 1873’te Münih’te ölümünden 150 yıl sonra hala dünya çapında bir bilim adamı olarak kabul ediliyor.
O zamanlar Avrupa’daki birçok insanın yiyecek çok az şeyi olduğundan, kimyager insan beslenmesini iyileştirmeye koyuldu. Yapay gübrelerin yardımıyla mahsul verimini önemli ölçüde artırdı. Anneleri doğum sırasında ölen bebekler için, günümüzün süt tozlarının öncüsü olan bir “bebek çorbası” geliştirdi.
Liebig’in icatları arasında çabuk bozulan maya yerine kullanılan kabartma tozu ve bir et özü de vardı. Bilim tarihçisi Christoph Meinel’e göre, bugün hala mevcut olan ve Liebig tarafından hasta insanlar için güçlendirici bir gıda olarak tasarlanan öz, daha pahalı bir “Maggi öncüsü” – yani “yalnızca sınırlı besin değerine sahip bir baharat”.
Gerd Hamscher, Liebig’in çocukken “akıllı” olduğunu, “ancak okul sisteminin ona ait olmadığını” açıklıyor. 1946’dan beri Liebig’in adını taşıyan Gießen Üniversitesi’nde gıda kimyası profesörüdür ve Gießen’deki Liebig Müzesi ve kimyagerin tarihi laboratuvarından sorumlu olan Gießen’deki Justus Liebig Derneği’nin ilk başkanıdır.
Liebig, Latince ve Yunanca’da başarısız oldu
Daha sonraki ünlü bilim adamı, esas olarak o zamanlar baskın olan Latince ve Yunanca dilleri nedeniyle gençken başarısız oldu. Ve Liebig, o sıralarda yanında çıraklık yaptığı eczacıyla arası pek iyi olmadığı için liseyi bitirdiği gibi eğitime ara verdi.
Hamscher, “Bugün belki tek taraflı bir yetenekten söz edilebilir,” diye açıklıyor: Liebig, “kesinlikle doğa bilimlerine odaklanmıştı”. Babasının eczanesinde, çocuğun ilgisini çeken boyalar ve solventler vardı: “Neyi karıştırabilirsin?” – kimyagerlerin bugün hala kendilerine sordukları bir soru. Oğlan ayrıca fuarlarda parlak gümüşle yapılan deneyler konusunda da hevesliydi.
Justus Liebig’in 1840’taki laboratuvarı
Kredi: resim ittifakı / Mary Evans Resim Kitaplığı
Genç yaştaki başarısızlıklar Liebig’i uzun süre durdurmadı. Aynı zamanda Alman Kimyagerler Topluluğu’ndaki (GDCh) “Tarihsel Kimya Siteleri” komisyonunun başkanı olan Christoph Meinel, Liebig’in zamanında yan adaylar olarak kariyer yollarının alışılmadık olmadığını açıklıyor. 1819’da babası, 16 yaşındaki çocuğun Bonn Üniversitesi’nde kimya okumasını ayarladı. Justus Liebig’in, onu Erlangen ve Paris üzerinden Giessen’e götüren sarp bilimsel kariyeri burada başladı.
Kimyayı kesin bir doğa bilimine dönüştürdü.
Hem Hamscher hem de Meinel oybirliğiyle ikna oldular: Liebig’in bilimsel yeteneği, etkili kişilikler tarafından erken fark edildi ve teşvik edildi. Alexander von Humboldt, henüz 21 yaşındayken Gießen’de Kimya Profesörü olarak atanmasına dahil oldu. 1852’ye kadar Gießen’de çalıştı, ardından Münih’e alındı. Ancak Liebig’in önemli keşifleri ve çığır açan yenilikleri, Giessen’de geçirdiği süre boyunca gerçekleşti.
Ama onun en önemli kalıcı erdemi nedir? Bu soruyu yanıtlamak kolay değil çünkü Liebig pek çok konuya yönelen huzursuz bir araştırmacıydı. Kimyayı tam bir doğa bilimi yaptığı tartışılmaz. O zamana kadar bilim, tıbbın bir alt disipliniydi. Hamscher ve Meinel’e göre o zamanlar doğa bilimcileri için Mekke olan Paris’te, diğer şeylerin yanı sıra modern araştırma laboratuvarlarıyla tanıştı – bu, Almanya’daki sonraki çalışmaları için belirleyici bir itici güç oldu.
ayrıca oku
Liebig, konusunun yöntemlerinde devrim yarattı, akşam derslerinde ve popüler bilimsel “Kimyasal Mektuplar” ile bilimsel bilgiyi geniş bir kitleye aktardı ve sosyal sorumluluğu bilimin merkezi bir görevi olarak gördü. Meinel’e göre, “kesinlikle” dindar değildi. Görevini daha çok devlet aktörlerine ve özel sektördekilere toplumsal sorunlara bilimsel çözümler sunmak olarak gördü. Hamscher, Liebig’in “dünya için iyi bir şeyler yapmak için güçlü bir motivasyonu” olduğunu doğruluyor
Giessen gıda kimyacısı için, kimyasal analizde devrim yaratan beş bilyeli aparat, Liebig’in kalıcı başarısıdır. Ayrıca Hamscher, büyük kimyagerin “bilimsel iletişimin öncüsü” olduğunu söylüyor. Okuldan rahatsız olan gençlerin, en azından okul söz konusu olduğunda, Liebig’i bir rol model olarak almamaları gerektiğini ekliyor.
WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.
“Aha! On dakikalık günlük bilgi” WELT’in bilgi podcast’idir. Her salı, çarşamba ve perşembe bilim alanından günlük soruları yanıtlıyoruz. Podcast’e Spotify, Apple Podcasts, Deezer, Amazon Music ve diğerleri üzerinden veya doğrudan RSS beslemesi aracılığıyla abone olun.