KaramelaYedi
New member
Bilim Çevre kirliliği
Deniz yengeçleri neden yiyeceğe rağmen aç kalıyor?
Durum: 05/11/2023| Okuma süresi: 4 dakika
Okyanusların artan asitlenmesi, yenilebilir yengeçler için tehlikeli hale geliyor
Kaynak: Cosima Porteus
WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesi için geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.
California yengeçleri, yiyeceklerini denizde çöpçü olarak koklarlar. Karbondioksit suyu daha asidik hale getirir. Bu nedenle araştırmacılar, hayvanların koku alma duyuları üzerinde deneyler yaptılar ve rahatsız edici sonuçlar ortaya koydular.
DBir araştırmaya göre, artan okyanus asitlenmesi Kaliforniya yengeçlerinin koku alma duyusunu etkiliyor. Toronto Üniversitesi’nden üç araştırmacı, bu deniz yengeçlerinin sayısının azalmasının bir nedeninin bu olabileceğini yazıyor. Buna göre asitli suda hayvanlar yiyeceklerinden çıkan kötü kokuları tanıyabilirler. Cosima Porteus’un ekibi “Global Change Biology” dergisinde, koku alma duyusundan sorumlu sinirlerin aktivitesinin de azaldığını yazıyor.
Kaliforniya yenilebilir yengeçleri (Metacarcinus magister), Kaliforniya’dan Alaska’ya kadar Pasifik kıyılarında bulunur ve birçok insanın en sevdiği yiyeceklerdir. Genellikle 20 santimetreye kadar büyürler ve Dungeness yengeçleri veya Pasifik yengeçleri olarak da bilinirler.
ayrıca oku
Okyanuslar daha asidik hale geliyor çünkü karbondioksitin (CO2) o adam üretir. Sonuç olarak okyanuslar, üretilen sera gazının iklim üzerindeki ısınma etkisini azaltır. Ancak deniz suyunda CO reaksiyona girer.2 karbonik aside ve böylece daha asidik hale getirir. Çok asitli su, örneğin morina larvalarının yanı sıra mercan resiflerine ve midyelere zarar verebilir. Porteus, “Bu, okyanus asitlenmesinin yengeçlerin koku alma duyusu üzerindeki fizyolojik etkilerine bakan ilk çalışmadır.” Dedi.
Porteus’a göre, yenilebilir yengeçlerin çoğunun görme yeteneği zayıftır. Bu nedenle yiyecek, eş ve uygun yaşam alanı bulmak veya avcılardan kaçmak için koku alma duyularına güvenirler. Koku alma duyusunun küçücük sinir hücreleri, hayvanların antenlerinin üzerinde bulunur. Yengeçler antenlerini hareket ettirerek çevredeki deniz suyundaki maddeleri ve dolayısıyla kimyasal sinyalleri tanırlar – araştırmacılar bunu diğer hayvanların koklamalarına benzetirler. Çöpçüler olarak bu, örneğin leş tarafından yayılan kadavra maddesini tanımak için yengeçler için özellikle önemlidir.
Koku alma duyusunun minik sinir hücreleri, hayvanların antenlerinde bulunur.
Kaynak: resim ittifakı / Tüm Kanada Fotoğrafları
Ekip, mevcut asitliği (pH 8.08) olan normal okyanus suyuna 17 yenilebilir yengeç ve CO₂ ile zenginleştirilmiş ve dolayısıyla daha asidik (pH 7.74) suya 18 yengeç yerleştirdi. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneline göre, insan yapımı CO₂ nedeniyle deniz suyu şimdiden önemli ölçüde daha asidik hale geldi (pH 8,2 civarından pH 8,1 civarına). En kötü senaryoda, yüzyılın sonunda dünya okyanusları kabaca çalışmada test edilen asitlik düzeyine ulaşabilir.
Deneyde, sıradan okyanus suyundaki yenilebilir yengeçler, antenlerini giderek daha fazla sallayarak düşük konsantrasyonlarda kadavraya bile tepki gösterdi. Asidik sudakiler reaksiyona girmek için on kat daha yüksek bir konsantrasyona ihtiyaç duyuyordu. Araştırmacılar, asidik deniz suyunun kadavranı değiştirip daha az etkili hale getirip getirmediğini veya yengeçlerin sensörlerinin hasar görüp görmediğini henüz belirleyemediler. Her halükarda suda çözünen CO₂, kadavranın önemli algısı üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir.
ayrıca oku
Bir doz kadaverin ile yapılan başka bir testte, hayvanların antenlerindeki sinirler, asidik suda normalden çok daha az sinyal gönderdi. Ayrıca daha az sinir hücresi vardı ve duyu nöronları hacimlerinin yüzde 25’ine kadar küçüldü. “Bunlar aktif hücreler ve eğer kokuları algılamada çok iyi değillerse, enerjiyi korumak için küçülebilirler. Porteus, “Kullanmazsanız küçülen bir kas gibi” dedi.
Porteus, koku alma duyusunun kaybının Kaliforniya yenilebilir yengeçlerdeki düşüşün bir kısmını açıklayabileceğini söyledi. “Yengeçler yiyecek bulmakta zorlanıyorsa, dişilerin yumurta üretmek için o kadar enerjiye sahip olmamasının bir nedeni var.”
ayrıca oku
“Gerçek altına hücum atmosferi”
Yazarlar, çalışmanın okyanus asitlenmesinin kabuklular üzerindeki etkisine dair daha fazla kanıt sağladığını yazıyor. Artan deniz sıcaklıklarının ve oksijen içeriğinde beklenen düşüşün bunu nasıl etkileyeceği henüz belli değil. Her halükarda, bilim adamları gelecekte diğer kabukluların da artan asitlikten etkileneceğini varsayıyorlar.
Porteus’a göre, azaltılmış gıda tanıma, kral yengeç (Paralithodes camtschaticus) ve kar yengeci (Chionoecetes opilio) gibi ekonomik açıdan önemli diğer türler üzerinde de etkili olabilir. Koku alma duyunuz da aynı şekilde çalışır.
Deniz yengeçleri neden yiyeceğe rağmen aç kalıyor?
Durum: 05/11/2023| Okuma süresi: 4 dakika
Okyanusların artan asitlenmesi, yenilebilir yengeçler için tehlikeli hale geliyor
Kaynak: Cosima Porteus
WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesi için geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.
California yengeçleri, yiyeceklerini denizde çöpçü olarak koklarlar. Karbondioksit suyu daha asidik hale getirir. Bu nedenle araştırmacılar, hayvanların koku alma duyuları üzerinde deneyler yaptılar ve rahatsız edici sonuçlar ortaya koydular.
DBir araştırmaya göre, artan okyanus asitlenmesi Kaliforniya yengeçlerinin koku alma duyusunu etkiliyor. Toronto Üniversitesi’nden üç araştırmacı, bu deniz yengeçlerinin sayısının azalmasının bir nedeninin bu olabileceğini yazıyor. Buna göre asitli suda hayvanlar yiyeceklerinden çıkan kötü kokuları tanıyabilirler. Cosima Porteus’un ekibi “Global Change Biology” dergisinde, koku alma duyusundan sorumlu sinirlerin aktivitesinin de azaldığını yazıyor.
Kaliforniya yenilebilir yengeçleri (Metacarcinus magister), Kaliforniya’dan Alaska’ya kadar Pasifik kıyılarında bulunur ve birçok insanın en sevdiği yiyeceklerdir. Genellikle 20 santimetreye kadar büyürler ve Dungeness yengeçleri veya Pasifik yengeçleri olarak da bilinirler.
ayrıca oku
Okyanuslar daha asidik hale geliyor çünkü karbondioksitin (CO2) o adam üretir. Sonuç olarak okyanuslar, üretilen sera gazının iklim üzerindeki ısınma etkisini azaltır. Ancak deniz suyunda CO reaksiyona girer.2 karbonik aside ve böylece daha asidik hale getirir. Çok asitli su, örneğin morina larvalarının yanı sıra mercan resiflerine ve midyelere zarar verebilir. Porteus, “Bu, okyanus asitlenmesinin yengeçlerin koku alma duyusu üzerindeki fizyolojik etkilerine bakan ilk çalışmadır.” Dedi.
Porteus’a göre, yenilebilir yengeçlerin çoğunun görme yeteneği zayıftır. Bu nedenle yiyecek, eş ve uygun yaşam alanı bulmak veya avcılardan kaçmak için koku alma duyularına güvenirler. Koku alma duyusunun küçücük sinir hücreleri, hayvanların antenlerinin üzerinde bulunur. Yengeçler antenlerini hareket ettirerek çevredeki deniz suyundaki maddeleri ve dolayısıyla kimyasal sinyalleri tanırlar – araştırmacılar bunu diğer hayvanların koklamalarına benzetirler. Çöpçüler olarak bu, örneğin leş tarafından yayılan kadavra maddesini tanımak için yengeçler için özellikle önemlidir.
Koku alma duyusunun minik sinir hücreleri, hayvanların antenlerinde bulunur.
Kaynak: resim ittifakı / Tüm Kanada Fotoğrafları
Ekip, mevcut asitliği (pH 8.08) olan normal okyanus suyuna 17 yenilebilir yengeç ve CO₂ ile zenginleştirilmiş ve dolayısıyla daha asidik (pH 7.74) suya 18 yengeç yerleştirdi. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneline göre, insan yapımı CO₂ nedeniyle deniz suyu şimdiden önemli ölçüde daha asidik hale geldi (pH 8,2 civarından pH 8,1 civarına). En kötü senaryoda, yüzyılın sonunda dünya okyanusları kabaca çalışmada test edilen asitlik düzeyine ulaşabilir.
Deneyde, sıradan okyanus suyundaki yenilebilir yengeçler, antenlerini giderek daha fazla sallayarak düşük konsantrasyonlarda kadavraya bile tepki gösterdi. Asidik sudakiler reaksiyona girmek için on kat daha yüksek bir konsantrasyona ihtiyaç duyuyordu. Araştırmacılar, asidik deniz suyunun kadavranı değiştirip daha az etkili hale getirip getirmediğini veya yengeçlerin sensörlerinin hasar görüp görmediğini henüz belirleyemediler. Her halükarda suda çözünen CO₂, kadavranın önemli algısı üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir.
ayrıca oku
Bir doz kadaverin ile yapılan başka bir testte, hayvanların antenlerindeki sinirler, asidik suda normalden çok daha az sinyal gönderdi. Ayrıca daha az sinir hücresi vardı ve duyu nöronları hacimlerinin yüzde 25’ine kadar küçüldü. “Bunlar aktif hücreler ve eğer kokuları algılamada çok iyi değillerse, enerjiyi korumak için küçülebilirler. Porteus, “Kullanmazsanız küçülen bir kas gibi” dedi.
Porteus, koku alma duyusunun kaybının Kaliforniya yenilebilir yengeçlerdeki düşüşün bir kısmını açıklayabileceğini söyledi. “Yengeçler yiyecek bulmakta zorlanıyorsa, dişilerin yumurta üretmek için o kadar enerjiye sahip olmamasının bir nedeni var.”
ayrıca oku
“Gerçek altına hücum atmosferi”
Yazarlar, çalışmanın okyanus asitlenmesinin kabuklular üzerindeki etkisine dair daha fazla kanıt sağladığını yazıyor. Artan deniz sıcaklıklarının ve oksijen içeriğinde beklenen düşüşün bunu nasıl etkileyeceği henüz belli değil. Her halükarda, bilim adamları gelecekte diğer kabukluların da artan asitlikten etkileneceğini varsayıyorlar.
Porteus’a göre, azaltılmış gıda tanıma, kral yengeç (Paralithodes camtschaticus) ve kar yengeci (Chionoecetes opilio) gibi ekonomik açıdan önemli diğer türler üzerinde de etkili olabilir. Koku alma duyunuz da aynı şekilde çalışır.