Lisanslı Yazılım Nedir Örnekler ?

Keziban

Global Mod
Global Mod
Lisanslı Yazılım Nedir?

Lisanslı yazılım, kullanım hakkı satın alınarak veya belirli koşullara göre kullanımı izin verilen bir yazılım türüdür. Bu, yazılım geliştiricisinin veya sahibinin haklarını koruyan bir anlaşma olan lisans sözleşmesi aracılığıyla gerçekleşir. Lisanslı yazılım, genellikle belirli bir ücret karşılığında satın alınır ve kullanıcılar lisans sözleşmesinin şartlarına uymak zorundadırlar. Bu, yazılımın kopyalanması, dağıtılması veya değiştirilmesi gibi belirli kullanım kısıtlamalarını içerebilir.

Lisanslı yazılımların temel özelliklerinden biri, tüketiciye veya işletmeye belirli bir yazılımın yasal ve yetkilendirilmiş bir şekilde kullanma hakkını vermesidir. Bu, kullanıcıların yazılımı yasal olarak kullanmalarına olanak tanırken, yazılım geliştiricisinin veya sahibinin mülkiyet haklarını korumasını sağlar. Ayrıca, lisanslı yazılımlar genellikle teknik destek ve güncelleme imkanı sunar, bu da kullanıcıların yazılımın güncel ve işlevsel olmasını sağlar.

Lisanslı yazılımların farklı türleri bulunmaktadır. Bunlar arasında ticari yazılımlar, açık kaynak yazılımlar ve paylaşılan kaynak kodlu yazılımlar bulunmaktadır. Ticari yazılımlar, genellikle bir ücret karşılığında satılan ve belirli bir lisans sözleşmesine tabi olan yazılımlardır. Açık kaynak yazılımlar, genellikle ücretsiz olarak dağıtılan ve genellikle kaynak kodunun erişilebilir olduğu yazılımlardır. Paylaşılan kaynak kodlu yazılımlar, hem açık kaynak hem de ticari yazılımların özelliklerini bir araya getiren yazılımlardır.

Lisanslı Yazılımın Örnekleri

1. Microsoft Office: Microsoft Office, dünya çapında en yaygın kullanılan ofis üretkenlik yazılımlarından biridir. Word, Excel, PowerPoint ve diğer birçok uygulamayı içeren paket, genellikle belirli bir lisans sözleşmesine tabi olarak satılmaktadır.

2. Adobe Photoshop: Adobe Photoshop, profesyonel düzeyde fotoğraf düzenleme ve grafik tasarımı için kullanılan popüler bir yazılımdır. Photoshop, ticari bir lisans altında satılmaktadır ve kullanıcılar belirli bir ücret karşılığında lisans satın alabilirler.

3. AutoCAD: AutoCAD, mühendislik ve mimarlık alanlarında kullanılan önde gelen bir bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımıdır. AutoCAD, genellikle ticari bir lisans altında satılmaktadır ve belirli bir lisans sözleşmesine tabidir.

4. Linux İşletim Sistemi: Linux, açık kaynaklı bir işletim sistemi olup, birçok farklı dağıtım altında kullanılabilir. Linux'un temel özellikleri ücretsiz olarak sunulmasına rağmen, bazı ticari dağıtımlar ve destek hizmetleri belirli bir ücret karşılığında sunulmaktadır.

5. Oracle Veritabanı: Oracle, büyük ölçekli işletmeler için veritabanı yönetim sistemleri sağlayan bir yazılım şirketidir. Oracle veritabanı yazılımı, genellikle belirli bir ticari lisans altında satılmaktadır ve kullanıcılar belirli bir lisans sözleşmesine tabidir.

Sonuç

Lisanslı yazılım, kullanıcıların belirli bir yazılımı yasal ve yetkilendirilmiş bir şekilde kullanmalarını sağlayan bir anlaşma olan lisans sözleşmesi aracılığıyla gerçekleşen bir yazılım türüdür. Bu yazılımlar genellikle belirli bir ücret karşılığında satılır ve kullanıcılar lisans sözleşmesinin şartlarına uymak zorundadırlar. Örnekler arasında Microsoft Office, Adobe Photoshop, AutoCAD, Linux işletim sistemi ve Oracle veritabanı bulunmaktadır. Lisanslı yazılımların kullanımı, yazılım geliştiricilerinin mülkiyet haklarını korumasını sağlarken, kullanıcılara teknik destek ve güncelleme imkanı sunar.