Organik tarım: Soğan nasıl sürdürülebilir ve “organik” hale gelmeli?

KaramelaYedi

New member
eBiraz soyut sanata benziyor ama bir tür soğanın parmak izi: mavi bir arka plan üzerinde yeşil-sarımsı, hatta bazen kırmızımsı, dar çizgiler uzanıyor. Christoph Weinert ve Lea Böckstiegel’in Karlsruhe’deki Max Rubner Enstitüsü’ndeki (MRI) monitörde gördüklerine kromatogram adı veriliyor. Soğanın içindeki birçok bileşeni gösterir. Ancak profesyoneller bile çıplak gözle görüntüler arasında ayrım yapamıyordu. Beslenme uzmanı Weinert, “Bunun için algoritmalara ihtiyacınız var” diyor.

Burada, Federal Beslenme ve Gıda Araştırma Enstitüsü’ndeki bilim adamları, hangi tür soğanların organik tarıma uygun olduğunu bulmak istiyorlar. Koalisyon anlaşmasına göre federal hükümet, 2030 yılına kadar organik tarımın yüzde 30’unu elde etme hedefini belirledi.

Federal Gıda Bakanlığı’nın rakamlarına göre 2021 yılı sonunda Almanya’daki tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 10,9’unda bulunan çiftliklerin yüzde 14,0’ı AB yasalarına uygun olarak organik tarım yapıyor. Ayrıca Weinert, soğanın domatesten sonra dünyanın en önemli ikinci sebze bitkisi olduğunu ve organik kaliteye olan talebin arttığını söylüyor. Teklifte bir boşluk var.





Christoph Weinert soğan çeşitlerini (lr) Stanova, Armut biçimli ve Hytech F1’i gösteriyor

Kaynak: dpa/Uli Deck


Organik tarım derneği Bioland, hem piyasada hem de Bioland’da organik soğanlara olan talebin arttığını doğruluyor: “Bu aynı zamanda Bioland soğan üreticilerimizin büyümesine de yansıyor” diye açıklıyor bir sözcü.

Ancak Weinert, geleneksel tarıma hibrit çeşitler adı verilen birkaç yüksek performanslı çeşidin hakim olduğunu açıklıyor. Yüksek verim sağlarlar ancak genellikle tohum geçirmez değildirler. Bu, çiftçilerin her yıl yeni tohum satın alması gerektiği anlamına geliyor. Ayrıca çok az biyolojik çeşitlilik sunuyorlar, bu yüzden bazen eleştiriliyorlar.

Yerel çeşitler tamamen farklıdır: Yüzyıllar boyunca küçük ölçekli yetiştirme yoluyla geliştirilmişlerdir, tohuma dayanıklıdırlar ve genetik olarak daha çeşitlidirler. Weinert’in söylediği gibi büyük bölgesel farklılıklar var: “Biri Franconia’da gerçekten iyi çalışıyor, diğerleri ise özellikle Pfalz’da iyi çalışıyor.”


ayrıca oku


Yukarıdan şerbetçiotu hasadı: Mahsul ısınma ve kuraklıktan zarar görüyor






Ekip, “ZwiebÖL projesinde” artık karasal ve hibrit çeşitleri organik tarıma uygunluk açısından karşılaştırıyor. Bu, diğer şeylerin yanı sıra verim ve depolama özelliklerini de içerir. Weinert, örneğin soğanların daha uzun süre saklandığında daha baharatlı hale geldiğini biliyoruz, diyor.

Laboratuvar teknolojisini kullanan Karlsruhe’deki uzmanlar, sağlığı geliştiren özelliklere sahip bileşenleri de inceliyor. Bunu yapmak için soğanlar doğranır ve sıvı nitrojen ile şoklanarak dondurulur, böylece metabolik süreçler durdurulur. Soğan soyulup kesilir kesilmez madde salgılar.

Weinert’e göre armut biçimli olanın (çeşit aslında buna denir) melezlere ayak uydurmak için iyi bir aday olduğu kanıtlanıyor. Örneğin bazı yerel türlerin daha az nitrojenle idare edebildiğine dair kanıtlar da var; bu da onların daha az gübreye ihtiyaç duyduğu anlamına geliyor.


MRI Karlsruhe'deki Zwieb L projesi




Hytech F1 çeşidinden bir soğan suyu örneği – örnekteki uçucu bileşenler analiz edilir

Kaynak: dpa/Uli Deck


Gıda kimyacısı Böckstiegel, doktora tezi için uçucu soğan içeriklerini araştırıyor. Mutfaktaki kokunun ve gözyaşlarının sebebi onlar. Böckstiegel soğanların suyunu sıkıyor. Numuneler, son derece hassas teknoloji kullanılarak bir cihazdaki en iyi bileşenler açısından analiz edilir. Weinert, “Bir soğanın içinde ne olduğunu görmek istiyorsanız birkaç yönteme ihtiyacınız var” diyor. Sonuçta yüzlerce bağlantı var. Bu arada, MR odalarında havada en fazla bir miktar soğan kokusu var.

Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre geçen yıl yaklaşık 578.181 ton soğan hasat edildi. Rakamlara göre organik tarımda yaklaşık 45.377 ton var ve bu eğilim artıyor.

Sözcünün açıkladığı gibi Bioland’da hem tohuma dayanıklı hem de hibrit çeşitler kullanılıyor. “Organik tarımda çeşit seçerken belirleyici faktör, gıda perakendecileri için iyi depolama ve satış kalitesi sağlamak amacıyla özellikle bunun gibi yağışlı yıllarda külleme ve mantar toleransıdır.” Elde edilecek çeşit seçiminde çeşitliliği sağlamak.

Alman Yenilebilir Soğan Birliği’nin genel müdürü Andrea Schneider’e göre soğan ihtiyaç duyulduğunda satın alınıyor. “Burada kökene çok az dikkat ediliyor. Organik soğanlara olan talep, özellikle de bu belirsiz zamanlarda, geleneksel soğanlardan önemli ölçüde daha pahalı olmadığı sürece artıyor.”

Uzman, büyük tohum perakendecilerinin uzun süredir organik ürün yelpazesine sahip olduğunu açıklıyor. Ancak organik tohum evlerinden yetiştirme de devam etti. Ancak ekimin özellikle verim, kalite ve bitki sağlığı açısından değerli olması gerekir. Schneider, şu ana kadar soğanların, örneğin patateslerde olduğu gibi, çeşit adına göre değil, yalnızca rengine göre satın alınabildiğinden üzüntü duyuyor. Bu ülkede sıcak, baharatlı soğan daha popüler.

Max Rubner Enstitüsü’ndeki ekip şu ana kadar proje ampullerini Stuttgart-Hohenheim’daki ve Rhineland-Pfalz’daki Worms ile Speyer arasındaki iki test tesisinden aldı. Bilim adamı Weinert, artık işlerin bir adım daha ileri gitmesi gerektiğini açıklıyor. Düzenli ekim sırasında örneğin hastalıkların gelişip gelişmediği kontrol edilmelidir.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.