Organik zeka: Yapay mini beyinler, AI sistemlerine ilham vermeli

KaramelaYedi

New member
ChatGPT ve benzeri AI sistemleri, performanslarıyla hayranlık uyandırıyor. Bununla birlikte, insan beyni bazı açılardan yapay zekaya sahip makinelerden çok daha üstündür. Araştırmacılar, insan kök hücrelerinden yetiştirilen mini beyinleri bilgisayarlara bağlamak ve böylece “Organik Zeka” (OI) yaratmak istiyor. Baltimore’daki (ABD) Johns Hopkins Üniversitesi’nden Profesör Thomas Hartung, “Ortaya çıkan fırsatlar çok büyük” diyor.

DÜNYA: Kısaca “Organik Zeka” – OI terimini icat ettiniz. AI, gelecekte OI’nin rekabetiyle karşılaşacak mı?

sertleşme: Bunu rekabet olarak görmüyorum. Daha ziyade, OI’yi iki teknolojinin – teknik bir yapay zeka sistemi ile bir beyin organoidinin – birleşimi olarak anlıyorum. Buradaki amaç, organoidi bir bilgisayara bağlamaktır, böylece her iki sistem de birbiriyle iletişim kurabilir. Daha sonra birbirlerinin onlara sunacaklarını birbirlerinden öğrenecekler. Yapay zekalı bilgisayardan uyarlanabilir olduğunu ve gelen bilgileri yorumlamaya çalıştığını biliyoruz. Ayrıca beyin kültürünün bilgisayardan bir şeyler öğrenebilmesini bekliyorum. Bu ikilinin birlikte neler başarabileceğini görmek inanılmaz derecede heyecan verici.

DÜNYA: Bu birleşik sistem, her iki tarafın güçlü yanlarını birleştirebilir mi?