KaramelaYedi
New member
Science dergisinde yayınlanan bir araştırmanın lideri Vijay Yadav, “Taurin, içimizde bir yaşam iksiri olabilir, daha uzun ve daha sağlıklı yaşamamıza yardımcı olabilir” diyor. Ancak bu hiçbir şekilde kesin değil. Çünkü çalışmada, New York’taki Columbia Üniversitesi’nden doktorun liderliğindeki uluslararası araştırma ekibi, bu amino asidin olumlu etkilerinin arkasında yatan net bir mekanizma tespit edemedi.
Araştırmada, araştırmacılar ilk olarak farelerin, maymunların ve ayrıca insanların yaşlandıkça kanlarında daha az taurin bulunduğunu bulmuşlardır. 60 yaşın üzerindeki insanlardan alınan kan örneklerinde, çocuklar ve ergenlerde ölçülen konsantrasyonun yalnızca beşte birini buldular. Yadav ve ekibi daha sonra, hayvansal gıdalarda doğal olarak bulunan ve insan vücudunda oluşan bir amino asit olan taurinin yaşlanma sürecini etkileyip etkilemediğini araştırmak için hayvan deneylerini kullandı.
14 aylıktan ölene kadar 246 fareyi, vücut ağırlığının kilogramı başına günlük 1000 miligram dozda taurin veya bir kontrol solüsyonu ile beslediler. Yiyeceklerinde taurin bulunan 120 fare ortalama olarak daha uzun yaşadı: Kontrol grubundaki hayvanlara göre dişi farelerde yüzde 12 ve erkek farelerde yüzde 10 daha uzun yaşam beklentisi vardı. Bu, yaklaşık yedi veya sekiz insan yılına karşılık gelen üç ila dört ay daha demek. Taurin ayrıca nematodların yaşam beklentisini yüzde 10 ila 23 oranında artırdı, ancak basit organizma mayasında değil.
“Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar etkileyici”
Fareler ve al yanaklı maymunlarla yapılan başka deneylerde araştırmacılar, taurinle beslenen yaşlanan hayvanların tedavi edilmeyen akranlarından daha sağlıklı olduğunu buldular. Bir yıl boyunca taurin verilen dişi fareler, yaşa bağlı olarak daha az kilo aldılar, daha fazla kalori yaktılar, daha güçlü kemik ve kaslara sahip oldular ve daha az depresif ve endişeli davrandılar. Ayrıca daha az insülin direncine sahiplerdi ve bağışıklık sistemleri daha zindeydi. Yadav ve ekibi, altı ay boyunca her gün taurin verilen orta yaşlı rhesus maymunlarında benzer sağlık etkileri gözlemledi.
Münih Teknik Üniversitesi’nde Spor Biyolojisi Profesörü olan ortak yazar Henning Wackerhage, “Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar etkileyici” diyor. “Fakat insanlara bulaşıp bulaşamayacaklarını bilmiyoruz.”
Araştırma ekibi, 12.000 Avrupalı yetişkin üzerinde yaptığı gözlemlerin sonuçlarında, taurinin insanlarda sağlığı iyileştirme potansiyeline dair göstergeler görüyor: 60 yaş ve üzerinde daha yüksek taurin seviyelerine sahip olanlar daha az sıklıkla tip 2 diyabet, obezite ve yüksek tansiyona sahipti ve daha düşük risk taşıyordu. inflamasyon seviyeleri daha düşük olanlara göre.
Taurin seviyesi bu nedenle sağlık parametreleriyle ilişkilidir. Amino asidin daha iyi sağlığın nedeni olup olmadığı, çalışma tasarımı nedeniyle açık kalmaktadır. Yadav, “Bunlar nedensellik oluşturmayan çağrışımlardır” diyor. “Ancak sonuçlar, taurin eksikliğinin insan yaşlanmasına katkıda bulunma olasılığıyla tutarlı.”
ayrıca oku
ayrıca oku
D vitamini, protein ve Co.
ayrıca oku
Aynı zamanda araştırmacılar, insanların yorucu bisiklet eğitimi sonucunda daha fazla taurin ürettiğini gösterdi. Wackerhage, “Bu bulgu, sporun yaşlılıkta sağlık üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu gözlemiyle örtüşüyor” diyor.
Ek bir taurin alımının aslında sağlığı iyileştirip iyileştirmediği ve yaşamı uzatıp uzatmadığı, ancak araştırmacılar tarafından insanlar üzerinde yapılan randomize klinik çalışmalarla açıklığa kavuşturulabilir. Şimdiye kadar bu tür araştırmalar eksikti. Ayrıca yan etkileri veya etkileşimleri incelemek için de gereklidirler.
Taurin enerji içeceklerinde bulunur
Şimdiye kadar bebek mamalarında ve enerji içeceklerinde katkı maddesi olarak yaygın olarak kullanılan taurinin sağlığa zararsız olduğu düşünülüyordu. Bununla birlikte, çalışmada kullanılan dozlar insanlar için çok yüksek olacaktır ve bunların güvenliği belirlenmemiştir.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, gıda ve diğer kaynaklardan günde 6000 miligram – vücut ağırlığının kilogramı başına 100 miligrama eşdeğer – taurin alımını güvenli olarak kabul eder. Normal bir diyetle, insanlar günde 10 ila 400 miligram alırlar.
Bir Bilim yorumunda, Philadelphia’daki Pennsylvania Üniversitesi’nden Joseph McGaunn ve Joseph Baur, taurinin aslında yaşlanmayı geciktiren süreçlerin nedeni olup olmadığının gösterilmesi gerektiğini yazıyor. Ek olarak, insanlar tarafından taurin almanın riskleri de incelenmelidir. “İnsan sağlığını ve ömrünü uzatmak amacıyla taurin takviyesine dikkatle yaklaşılmalıdır” diye uyarıyorlar.
Köln’deki Max Planck Yaşlanma Biyolojisi Enstitüsü’nden Sebastian Grönke de bu yönü vurguluyor. “Taurin içeriğinin yaşla birlikte azaldığı ve daha yüksek taurin düzeylerinin yaşa bağlı bazı hastalıkların daha düşük riski ile ilişkili olduğu gerçeğine dayanarak, taurin alımının insanlarda yaşam süresini uzatabileceğinin oldukça gerçekçi olduğunu düşünüyorum” diyor. “Ancak, burada kullanılan yüksek miktarda taurin ile uzun süreli tedavide kesin dozajı ve tolere edilebilirliği netleştirmek için daha fazla klinik araştırma yapılması gerekiyor.”
WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.
“Aha! On dakikalık günlük bilgi” WELT’in bilgi podcast’idir. Her salı, çarşamba ve perşembe bilim alanından günlük soruları yanıtlıyoruz. Podcast’e Spotify, Apple Podcasts, Deezer, Amazon Music ve diğerleri üzerinden veya doğrudan RSS beslemesi aracılığıyla abone olun.
Araştırmada, araştırmacılar ilk olarak farelerin, maymunların ve ayrıca insanların yaşlandıkça kanlarında daha az taurin bulunduğunu bulmuşlardır. 60 yaşın üzerindeki insanlardan alınan kan örneklerinde, çocuklar ve ergenlerde ölçülen konsantrasyonun yalnızca beşte birini buldular. Yadav ve ekibi daha sonra, hayvansal gıdalarda doğal olarak bulunan ve insan vücudunda oluşan bir amino asit olan taurinin yaşlanma sürecini etkileyip etkilemediğini araştırmak için hayvan deneylerini kullandı.
14 aylıktan ölene kadar 246 fareyi, vücut ağırlığının kilogramı başına günlük 1000 miligram dozda taurin veya bir kontrol solüsyonu ile beslediler. Yiyeceklerinde taurin bulunan 120 fare ortalama olarak daha uzun yaşadı: Kontrol grubundaki hayvanlara göre dişi farelerde yüzde 12 ve erkek farelerde yüzde 10 daha uzun yaşam beklentisi vardı. Bu, yaklaşık yedi veya sekiz insan yılına karşılık gelen üç ila dört ay daha demek. Taurin ayrıca nematodların yaşam beklentisini yüzde 10 ila 23 oranında artırdı, ancak basit organizma mayasında değil.
“Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar etkileyici”
Fareler ve al yanaklı maymunlarla yapılan başka deneylerde araştırmacılar, taurinle beslenen yaşlanan hayvanların tedavi edilmeyen akranlarından daha sağlıklı olduğunu buldular. Bir yıl boyunca taurin verilen dişi fareler, yaşa bağlı olarak daha az kilo aldılar, daha fazla kalori yaktılar, daha güçlü kemik ve kaslara sahip oldular ve daha az depresif ve endişeli davrandılar. Ayrıca daha az insülin direncine sahiplerdi ve bağışıklık sistemleri daha zindeydi. Yadav ve ekibi, altı ay boyunca her gün taurin verilen orta yaşlı rhesus maymunlarında benzer sağlık etkileri gözlemledi.
Münih Teknik Üniversitesi’nde Spor Biyolojisi Profesörü olan ortak yazar Henning Wackerhage, “Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar etkileyici” diyor. “Fakat insanlara bulaşıp bulaşamayacaklarını bilmiyoruz.”
Araştırma ekibi, 12.000 Avrupalı yetişkin üzerinde yaptığı gözlemlerin sonuçlarında, taurinin insanlarda sağlığı iyileştirme potansiyeline dair göstergeler görüyor: 60 yaş ve üzerinde daha yüksek taurin seviyelerine sahip olanlar daha az sıklıkla tip 2 diyabet, obezite ve yüksek tansiyona sahipti ve daha düşük risk taşıyordu. inflamasyon seviyeleri daha düşük olanlara göre.
Taurin seviyesi bu nedenle sağlık parametreleriyle ilişkilidir. Amino asidin daha iyi sağlığın nedeni olup olmadığı, çalışma tasarımı nedeniyle açık kalmaktadır. Yadav, “Bunlar nedensellik oluşturmayan çağrışımlardır” diyor. “Ancak sonuçlar, taurin eksikliğinin insan yaşlanmasına katkıda bulunma olasılığıyla tutarlı.”
ayrıca oku
ayrıca oku
D vitamini, protein ve Co.
ayrıca oku
Aynı zamanda araştırmacılar, insanların yorucu bisiklet eğitimi sonucunda daha fazla taurin ürettiğini gösterdi. Wackerhage, “Bu bulgu, sporun yaşlılıkta sağlık üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu gözlemiyle örtüşüyor” diyor.
Ek bir taurin alımının aslında sağlığı iyileştirip iyileştirmediği ve yaşamı uzatıp uzatmadığı, ancak araştırmacılar tarafından insanlar üzerinde yapılan randomize klinik çalışmalarla açıklığa kavuşturulabilir. Şimdiye kadar bu tür araştırmalar eksikti. Ayrıca yan etkileri veya etkileşimleri incelemek için de gereklidirler.
Taurin enerji içeceklerinde bulunur
Şimdiye kadar bebek mamalarında ve enerji içeceklerinde katkı maddesi olarak yaygın olarak kullanılan taurinin sağlığa zararsız olduğu düşünülüyordu. Bununla birlikte, çalışmada kullanılan dozlar insanlar için çok yüksek olacaktır ve bunların güvenliği belirlenmemiştir.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, gıda ve diğer kaynaklardan günde 6000 miligram – vücut ağırlığının kilogramı başına 100 miligrama eşdeğer – taurin alımını güvenli olarak kabul eder. Normal bir diyetle, insanlar günde 10 ila 400 miligram alırlar.
Bir Bilim yorumunda, Philadelphia’daki Pennsylvania Üniversitesi’nden Joseph McGaunn ve Joseph Baur, taurinin aslında yaşlanmayı geciktiren süreçlerin nedeni olup olmadığının gösterilmesi gerektiğini yazıyor. Ek olarak, insanlar tarafından taurin almanın riskleri de incelenmelidir. “İnsan sağlığını ve ömrünü uzatmak amacıyla taurin takviyesine dikkatle yaklaşılmalıdır” diye uyarıyorlar.
Köln’deki Max Planck Yaşlanma Biyolojisi Enstitüsü’nden Sebastian Grönke de bu yönü vurguluyor. “Taurin içeriğinin yaşla birlikte azaldığı ve daha yüksek taurin düzeylerinin yaşa bağlı bazı hastalıkların daha düşük riski ile ilişkili olduğu gerçeğine dayanarak, taurin alımının insanlarda yaşam süresini uzatabileceğinin oldukça gerçekçi olduğunu düşünüyorum” diyor. “Ancak, burada kullanılan yüksek miktarda taurin ile uzun süreli tedavide kesin dozajı ve tolere edilebilirliği netleştirmek için daha fazla klinik araştırma yapılması gerekiyor.”
WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.
“Aha! On dakikalık günlük bilgi” WELT’in bilgi podcast’idir. Her salı, çarşamba ve perşembe bilim alanından günlük soruları yanıtlıyoruz. Podcast’e Spotify, Apple Podcasts, Deezer, Amazon Music ve diğerleri üzerinden veya doğrudan RSS beslemesi aracılığıyla abone olun.