Vejetaryen beslenme genlerle nasıl bağlantılı?

KaramelaYedi

New member
Bilim Genetik analiz

Bir kişinin vejetaryen olup olmaması aynı zamanda genlerine de bağlı olabilir.



Şu tarihten itibaren: 5 Ekim 2023| Okuma süresi: 2 dakika




GettyImages-1441072675




Vejetaryenlerin genetik yapısı et yiyenlerle karşılaştırıldı

Kaynak: Getty Images/Kseniya Ovchinnikova


WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.


Hayvan refahı, iklimin korunması, sağlık; insanlar çeşitli nedenlerden dolayı et yemiyor. Ancak bunu yapmama kararının belirli gen varyantlarıyla da ilgisi olabilir. Araştırmacılar şimdi bunu bir çalışmada rapor ediyorlar.





vYapılan bir araştırmaya göre vejetaryen beslenme kısmen genlerden kaynaklanıyor olabilir. Bu, Chicago’daki (ABD’nin Illinois eyaleti) Northwestern Üniversitesi’nden Nabeel Yaseen liderliğindeki bir araştırma grubu tarafından “PLOS One” uzman dergisinde bildirildi. 5.324 katı vejetaryenin genetik yapısını yaklaşık 330.000 et yiyen kişinin genetik yapısıyla karşılaştırırken, et içermeyen bir diyet uygulayan kişilerde yağ metabolizmasıyla bağlantılı belirli gen varyantlarının biriktiğini buldu.

Anketlere göre Almanya’da insanların yaklaşık yüzde 10’u etten kaçınıyor. Bu feragat, dini, etik, ekolojik ve sağlıkla ilgili nedenler dahil olmak üzere çeşitli nedenlere dayanabilir. Araştırmalara göre vejetaryen beslenme, diğer şeylerin yanı sıra obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları ve bazı kanser türlerinin daha düşük riskiyle ilişkilidir.

Öte yandan grup, et içermeyen bir diyetin anemi veya kemik yoğunluğunun azalması gibi dezavantajlarla ilişkili olabileceğine dair kanıtlar bulunduğunu yazıyor.


Sağlıklı beslenme böyle olur


Birleşik Doktor Felix






Balkonda gözlerini taze turpla kapatan gülümseyen kız






Zeytinyağı, balık ve bol sebze – geleneksel Akdeniz mutfağı sağlıklıdır





“Yeşil” Akdeniz diyeti








Yaseen, üniversitesinden yaptığı açıklamada, “Vejetaryen beslenmeyi isteyen gerçekte olduğundan daha fazla insan var gibi görünüyor” dedi. Bunun nedeni genetik yapı olabilir ancak bu henüz kapsamlı bir çalışmada incelenmemiştir. Ekip, soruyu yanıtlamak için, uzun vadeli gözlemlerin başlangıcında yaşları 40 ila 69 arasında olan yaklaşık 500.000 kişiye ait genom bilgileri ve diğer verileri içeren İngiliz veri tabanına başvurdu.

Yağ metabolizmasında iki gen önemli rol oynar


Genetik analiz sırasında ekip, vejetaryenlerde 18. kromozomdaki belirli bir baz çiftinde bir varyasyon buldu. Çevresinde, bu baz çiftiyle ilişkili varyantlar üç gende orantısız bir sıklıkta meydana geldi. Bu genlerden ikisi, NPC1 ve RMC1, vücut hücrelerinin lipit metabolizmasında önemli roller oynar.

Toplamda grup, vejetaryenliğe yatkınlığı etkileyebilecek 34 gen keşfetti. Birçoğu yağ metabolizmasıyla ilgilidir. Yaseen, “Tahminimce et, bazı insanların ihtiyaç duyduğu lipit bileşenlerini içerebilir” diye açıklıyor. “Belki de genetiği vejetaryenliği destekleyen insanlar bu bileşenleri vücutlarında kendileri üretebilirler.” Ancak bu bir spekülasyondur ve kanıtlanmamıştır.

Yaseen et ihtiyacını kahve tüketimine benzetiyor. Araştırmacı, pek çok kişinin ilk başta kahveyi acılığından dolayı sevmediğini ancak etkilerinin onlara bir tat verdiğini söylüyor. Belki de birçok insan ete ihtiyaç duyduğu için seviyor, diye şüpheleniyor.


ayrıca oku


KOMBO KAHVE






“Gelecekteki çalışmaların vejetaryenler ve vejetaryen olmayanlar arasındaki fizyolojik farklılıkların daha iyi anlaşılmasına yol açacağını, kişiselleştirilmiş beslenme önerileri sunmamıza ve et yerine daha iyi alternatifler oluşturmamıza olanak sağlayacağını umuyoruz.”


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.