“Yemek pişirme dünyasında dönüm noktası”: Farklı bir Pazar pastası – 3D yazıcıdan hamur işleri

KaramelaYedi

New member
Bilim “Dönüm noktası”

Farklı bir Pazar pastası – 3D yazıcıdan hamur işleri



Durum: 07:15| Okuma süresi: 2 dakika




BİLDİRİ - Altyazı: Yedi bileşenli baskılı bir tatlının parçası olarak bir graham kraker ezmesi tabakası üzerine bırakılan fıstık ezmesi.  Kredi: Jonathan Blutinger / Columbia Engineering Fotoğraf: Jonathan Blutinger / Columbia Engineering




Bir robot, önceden belirlenmiş bir prensibe göre gıda hamurunu katman katman uygular.

Kaynak: Jonathan Blutinger / Columbia En


Pişirin, kek pişirin – hamur, oklava, fırın tepsisi ve fırını düşünüyorsunuz. Ama başka bir yol var. Fıstık ezmesi, Nutella ve kremanın nasıl ikramlara dönüştürüldüğünü milimetrik hassasiyetle basılmış.





NBirçok deneme yanılma sonrasında, katman katman, bir 3D yazıcı görsel olarak hoş, yenilebilir bir pasta yarattı. New York’taki Columbia Üniversitesi’nden Jonathan Blutinger liderliğindeki bir ekip, npj Science of Food dergisinde yedi farklı malzemeyle hamur işinin muhtemelen basılı gıda rekoru kıracağını yazıyor. Araştırmacılar, pastanın çökmemesi için çok fazla enerji harcadılar. Ekip, “3D baskılı yiyecekler, yemek pişirme dünyasında bir sonraki kilometre taşı olma potansiyeline sahip” diye yazıyor.

Proje, yiyeceğin 3D yazıcıdan geldiği ilk projeden çok uzak. Yaklaşım henüz emekleme aşamasında olmasına rağmen, istenildiği gibi belirli çikolata şekilleri üreten makineler zaten var. Diğerleri, mümkün olduğunca gerçek görünen et yerine geçen ürünler yaratmaya çalışıyor. Astronot yemekleri için 3 boyutlu yazıcılarla da deneyler yapılıyor.

Uygulamaların arkasındaki ilke, genellikle bir robotun önceden belirlenmiş bir ilkeye göre bir tür gıda hamurunu katman katman uygulamasıdır. Blutinger ve meslektaşlarına göre şimdiye kadar sadece bir veya iki farklı içerik kullanıldı.


Beslenme hakkında daha fazlası




Araştırmacılar kekleri için diğer şeylerin yanı sıra özel kraker ezmesi, fıstık ezmesi, Nutella, ezilmiş muz, çilek reçeli ve krema kullandılar. Yazdırma işlemi tamamen önceden programlanmıştır. Kabaca söylemek gerekirse, daha sert kraker hamuru kek yapısını verir, böylece ezilmiş muz ve reçel gibi daha yumuşak malzemeler yerinde kalır. Bir lazer, neredeyse bitmiş kek üzerinde bir çeşit pişirme işlemi gerçekleştirir. Araştırmacılar pastanın tadının nasıl olduğunu tarif etmiyorlar.

3D gıda yazıcıları, yazıcıyı buna göre programlayarak özel kişilere kendi bireysel yiyeceklerini üretme fırsatı sunabilir, diye yazıyor Blutinger grubu. Besin bileşiminin yanı sıra şekil ve renk serbestçe seçilebilir. Ayrıca bu tür yazıcılar sayesinde aroma ve dokuyu milimetre hassasiyetinde yerleştirmek mümkündür.


Geleceğin yemekleri hakkında daha fazla bilgi




Ancak ekibe göre makineler başlangıçta özel kullanım için çok pahalı olacak. Makinenin kendisinin nispeten ucuz olduğu, ancak aynı üreticiden bileşen kartuşlarının satın alınması gereken sistemler düşünülebilir. Araştırmacılara göre, basılı gıdaların gerçekten başarılı olabilmesi için birkaç şeyin iyileştirilmesi gerekiyor. Diğer şeylerin yanı sıra, robotu programlamak için çok çeşitli yazdırılabilir malzemeler ve dijital tarifler ile basit bir yazılıma ihtiyaç duyacaktır.


WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.



“Aha! On dakikalık günlük bilgi” WELT’in bilgi podcast’idir. Her salı ve perşembe bilim alanından günlük soruları yanıtlıyoruz. Podcast’e Spotify, Apple Podcasts, Deezer, Amazon Music ve diğerleri üzerinden veya doğrudan RSS beslemesi aracılığıyla abone olun.