Cengiz Holding CEO kim ?

Gulum

New member
İnşaatın Gölgesinde Bir Sohbet: Bir Şirketten Fazlası

Forumda uzun zamandır yazmıyordum. Ama geçen hafta bir sohbet, bir şehir gezisi ve araya sıkışmış birkaç tesadüf beni düşünmeye itti. Belki de bazı yapılar sadece beton ve çelikten ibaret değildir; onların arkasında hikâyeler, kararlar ve farklı bakışların kesiştiği noktalar vardır.

Bursa’da eski bir kahvede otururken, yan masada iki kişi hararetle konuşuyordu. Konu dönüp dolaşıp büyük ölçekli projelere, kamu yatırımlarına ve Türkiye’nin son 30-40 yıllık ekonomik dönüşümüne geldi. İsimler arasında sık sık “Cengiz Holding” geçiyordu. Sohbet ilerledikçe fark ettim ki mesele sadece bir şirket değil; Türkiye’nin altyapı hafızasıydı.

Bir İsimden Fazlası: Yönetim ve Dönüşüm

Cengiz Holding denince çoğu kişinin aklına büyük altyapı projeleri, enerji yatırımları ve madencilik geliyor. Şirketin en bilinen ismi ise kurucusu ve yönetiminde etkili rol oynayan Mehmet Cengiz. İş dünyasında “CEO” ifadesi sık kullanılsa da bu yapı daha çok güçlü bir kurucu liderlik etrafında şekillenmiş bir holding modeli olarak biliniyor.

Ama beni asıl etkileyen şey isimler değil, o isimlerin arkasındaki düşünme biçimiydi. Kahvedeki konuşma bir anda teknik bir tartışmadan çıkıp, “bir ülkenin nasıl büyüdüğü” sorusuna dönüştü.

Tam o sırada, yan masadaki iki kişiden biri, Elif, söze girdi. Mühendislik geçmişi olan, şehir planlama üzerine çalışan biriydi. Diğeri Murat ise saha projelerinde yıllarını geçirmiş bir proje yöneticisi.

Strateji ve Empati Aynı Masada

Murat, konuyu daha çok çözüm odaklı bir yerden ele alıyordu. “Bir köprü sadece iki noktayı bağlamaz,” diyordu, “lojistik akışı değiştirir, ticaret hızını belirler, hatta şehirlerin kaderini etkiler.” Onun zihni sürekli sistemler, maliyetler ve zaman planları arasında gidip geliyordu. Stratejik düşünce onun doğal diliydi.

Elif ise farklı bir yerden bakıyordu. “Evet,” dedi, “ama o köprünün yapıldığı yerde yaşayan insanlar için ne değişiyor? Bir köy bölünüyor mu, bir mahalle yeniden mi şekilleniyor? İnsan ilişkileri nasıl etkileniyor?” Onun yaklaşımı daha çok toplumsal bağlara, günlük hayata ve görünmeyen etkilere odaklanıyordu.

İlginç olan şu ki, ikisi de birbirini yadsımıyordu. Aksine, eksik parçayı tamamlar gibi konuşuyorlardı.

Bu noktada fark ettim: Büyük şirketlerin, özellikle Cengiz Holding gibi dev yapıların hikâyesi, aslında bu iki yaklaşımın sürekli dengelenmesiyle yazılıyor. Bir tarafta strateji, planlama ve mühendislik aklı; diğer tarafta toplumsal etki, insan hikâyeleri ve sürdürülebilirlik soruları.

Tarihsel Arka Plan: Türkiye’nin Dönüşen Haritası

Konuşma derinleştikçe konu tarihe kaydı. Türkiye’nin 1980’lerden sonra hızlanan altyapı hamleleri, 2000’lerle birlikte özel sektörün daha görünür hale gelmesi ve büyük ölçekli projelerin artması… Bunların hepsi bir bütünün parçalarıydı.

Murat, “Eskiden projeler daha yereldi,” dedi. “Şimdi ise küresel tedarik zincirleri, enerji hatları ve lojistik ağlar var.”

Elif ise şunu ekledi: “Ama bu büyüme sürecinde sosyal dengeler hep aynı hızda değişmedi. İnsanlar bazen projeleri sadece bitmiş haliyle görüyor, arka plandaki dönüşümü kaçırıyor.”

Bu cümle beni düşündürdü. Çünkü gerçekten de çoğu zaman sonuçları görüyoruz, süreçleri değil.

Cengiz Holding gibi büyük yapıların rolü de burada ortaya çıkıyor: sadece inşa etmek değil, aynı zamanda bir dönemin ekonomik ve toplumsal yönünü şekillendirmek.

İnsan Faktörü: Rakamların Ötesi

Sohbetin en çarpıcı kısmı, Murat’ın beklenmedik bir şekilde durup şunu demesiydi:

“Biz projeleri çiziyoruz ama bazen o çizgilerin içindeki insanları unutuyoruz.”

Elif bu cümleyi tamamladı: “Ve insanlar unutulduğunda, proje tamamlanmış olsa bile hikâye eksik kalıyor.”

İşte tam burada çözüm odaklılık ile empati arasında bir çatışma değil, bir denge olduğunu fark ettim. Erkeklerin daha analitik, planlayıcı ve sistem kurucu yaklaşımı ile kadınların daha ilişkisel, bağ kuran ve sosyal etkiyi gözeten yaklaşımı aslında birbirini dışlamıyordu. Aksine, aynı yapının iki farklı sütunuydu.

Bu tür büyük ölçekli holdinglerin başarısı da belki tam olarak bu dengeyi kurabilmelerinde yatıyordu.

Okuyucuya Soru: Biz Ne Görüyoruz?

Burada durup size sormak istiyorum:

Bir köprü gördüğünüzde sadece iki yakayı mı görüyorsunuz, yoksa o köprünün bağladığı hayatları da düşünüyor musunuz?

Bir şirketin başarısını değerlendirirken sadece büyüklüğüne mi bakıyoruz, yoksa o büyümenin topluma yansımasına da odaklanıyor muyuz?

Bu soruların net bir cevabı yok. Ama belki de mesele cevap bulmak değil, doğru soruları sormak.

Son Düşünce: Hikâye Devam Ediyor

Kahveden ayrılırken Murat ve Elif konuşmaya devam ediyordu. Tartışmaları bitmemişti, ama bu bir çatışma değildi. Daha çok ortak bir düşünme alanıydı.

Ben de yürürken şunu fark ettim: Büyük yapılar, büyük şirketler ya da büyük projeler tek bir kişinin hikâyesi değildir. Mehmet Cengiz gibi isimlerin öne çıktığı bu tür yapılarda bile, aslında görünmeyen yüzlerce karar, farklı bakış açısı ve insan hikâyesi vardır.

Ve belki de en önemlisi şu: Hiçbir proje sadece teknik bir başarı değildir. Aynı zamanda bir toplumsal hafıza parçasıdır.

Bu hikâye burada bitmiyor. Çünkü her yeni proje, her yeni tartışma ve her yeni bakış açısı bu anlatının bir sonraki bölümünü yazıyor.