Corona sonuçları: Günlük yaşamda kronik yorgunluk – ME/CFS tanıları üç katına çıktı

KaramelaYedi

New member
Araştırmalara rağmen yorgunluk hastalığı ME/CFS hakkında hala çok az şey biliniyor. Aynı şekilde iyileşme şansı hakkında da. Artık Kuzey Ren-Vestfalya'da tüm yaş grupları için yeni vaka sayıları var ve bunlar endişe verici görünüyor.


Şiddetli nöroimmünolojik hastalık ME/CFS'nin açıkça teşhis edildiği hastaların sayısı Kuzey Ren-Vestfalya'da on yıl içinde neredeyse üç katına çıktı. Bu, Kuzey Ren-Vestfalya (KVNO) ve Vestfalya-Lippe (KVWL) yasal sağlık sigortası birlikleri tarafından hazırlanan bir ara değerlendirmeden kaynaklanmaktadır.

ME/CFS, Miyaljik Ensefalomiyelit/Kronik Yorgunluk Sendromu anlamına gelir. Hastalık sıklıkla yüksek derecede fiziksel sakatlığa yol açar. ME/CFS, korona enfeksiyonundan sonra ortaya çıkabilir ve Uzun Kovid'in en ciddi uzun vadeli sonuçlarından biridir.


Korona pandemisinden çok önce bile doğrulanan teşhislerin sayısı istikrarlı bir şekilde artıyordu: Vestfalya-Lippe'de 2014 ile 2023 yılları arasında 8.845'ten 22.531'e ve Rhineland'de 2015 ile bu yılın ilk çeyreği arasında 6.863'ten neredeyse 20.000'e.


ME/CFS bugüne kadar henüz onaylanmış bir geleneksel tıbbi tedavi veya tedavi yöntemi bulunmayan, yeterince araştırılmamış bir hastalıktır. Berlin Charité Yorgunluk Merkezi başkanı Carmen Scheibebogen, Sars-CoV-2 koronavirüsünün ME/CFS'yi de tetikleyebildiğinden, pandemi yıllarında tanı sayısının arttığı sonucunu çıkarmak kolay.


Ancak pandemi öncesinde artışın nedenlerine ilişkin bir veri bulunmuyor. Tıp profesörü, “Burada yalnızca spekülasyon yapılabilir” diye itiraf etti. “Bunun Sars-CoV-2'nin yanı sıra ME/CFS'ye neden olan virüslerdeki değişikliklerden kaynaklandığını düşünmüyorum.”


Teşhis becerilerinin artmış olması ve dolayısıyla daha yüksek kayıtlı vaka sayılarına katkıda bulunması mümkündür. Sonuçta ME/CFS araştırmalarında lider kabul edilen Charité, Scheibenbogen'e göre 2008'den beri hastalıkla ilgili ileri eğitimler düzenliyor. Son yıllarda pek çok hasta, kendi kendine yardım forumlarında, hastalıkları teşhis edilmeden önce doktora yapılan bir dizi sinir bozucu ziyaretten bahsetti.

Çocuklar evde eğitim görüyor


KV Nordrhein'in rakamlarına göre etkilenenlerin çoğu 18 ila 67 yaş grubundan geliyor. Bu yılın ilk çeyreğinde 16.217 kişi vardı. Ayrıca 18 yaş altı 270, 67 yaş üstü ise 3 bin 500'e yakın hasta bulunuyor.

Kuzey Ren-Vestfalya Sağlık Bakanı Karl-Josef Laumann'ın (CDU) SPD'nin talebine verdiği yanıta göre, böyle bir hastalık nedeniyle yüz yüze derslere katılamayacak olan çocuklar evde eğitim seçeneğine sahip olacak. “Ebeveynlerin veya okulun talebi üzerine, okul denetleme otoritesi, diğer şeylerin yanı sıra, hastalık nedeniyle altı haftadan fazla okula gidemeyen öğrenciler için evde eğitim düzenlemektedir.”

Bu durum, uzun süreli bir hastalık nedeniyle haftada en az bir gün derslere uzun süreli ve düzenli olarak katılamayacak olan öğrenciler için de geçerlidir.


Ancak hasta kişiler genellikle uzun süre hizmet sağlayamamaktadır. ME/CFS, yorgunluk ve stres intoleransının yanı sıra kas ağrıları, baş ağrıları ve vücut ağrıları, uyku ve konsantrasyon sorunlarının yanı sıra diğer ciddi fiziksel ve zihinsel şikayetlere de neden olabilir. Hastalığın karakteristik özelliği, durumun çok az bir çabadan sonra önemli ölçüde kötüleşmesidir.

Almanya'daki Alman ME/CFS Derneği'ne göre, bu ülkede Kovid-19 salgını öncesinde etkilenenlerin sayısının 40.000'i çocuk ve genç olmak üzere 250.000 civarında olduğu tahmin ediliyordu. Ancak dernek, uzmanların Kovid-19'dan muzdarip insan sayısının iki katına çıktığını varsaydığını bildirdi.


dpa/daire