Daha fazla güneş, daha fazla risk: cilt kanseri hafife alınmış bir tehlike olmaya devam ediyor

KaramelaYedi

New member
Modern güneş kremi ve büyüyen eğitime rağmen, cilt kanseri sayıları artmaya devam ediyor. Yeni çalışmalar, Orta Avrupa'daki UV yükünün ne kadar değiştiğini ve eski güneş yanıklarının ne rol oynadığını gösteriyor.

Güneşin ultraviyole ışınları ne görülecek ne de hissedilemez. Vücudun kendi D vitamini oluşumu için önemlidir, ancak aynı zamanda cilde ve gözlere zarar vermek zordur. Vücut UV radyasyonuna ne kadar yoğun ve daha sık maruz kalırsa, cilt kanseri riski o kadar yüksek olur.

İlkbaharda korumaya mı ihtiyacınız var?

Bu yüzden güneş koruması yılda ilk neşeli günlerde zaten önemlidir. Sadece hala serin olabileceği için radyasyonun tehlikeli olamayacağı anlamına gelmez. Federal Radyasyon Koruma Ofisi (BFS) bu nedenle UV endeksine göz kulak olmayı tavsiye eder.

Birçok hava durumu uygulaması, 1 ila 11+ ölçekte değerleri gösteren dizini gösterir. Öğle yemeğinde belirli bölgelerde erken ulaşılabilen 3 değerinden, gözler ve cilt korunmalıdır. Uzun giysiler, başlık, güneş gözlüğü ve güneş kremi yoğun radyasyon tutar. Ayrıca yararlı: Gölgeleri arayın.

Güneş kremi nasıl çalışır?

Fonlar, UV radyasyonunu filtreleyen maddeler içerir. Organik-kimyasal ve mineral filtreler çoğu kremde birleştirilir. Birincisi gelen güneş ışığını sıcaklığa dönüştürür, ikincisi ışınları yansıtır. Titanyum dioksit veya çinko oksit gibi fiziksel filtreler kullanan tamamen mineral güneş filtreleri cilde taşınmaz, ancak yüzeyde koruyucu bir tabaka bırakır.

Hassas cilt veya kimyasal bileşenlere alerjik reaksiyonları olan insanlar genellikle bu varyantı kullanır. Bununla birlikte, mal test cihazlarının çeşitli muayeneleri, sadece çinko oksit ile güvenilir UV korumasını garanti etmenin zor veya mümkün olmadığını göstermiştir.

Güneş kremi sağlık için tehlikeli mi?

Sosyal medyada, güneş kreminin kendisinin cilt kanserini bile desteklediği iddiası meydana gelir. Summer 2024, Federal Risk Değerlendirmesi Enstitüsü (BFR) belirleyicidir: “Avrupa Birliği'nde mevcut olan güneş koruyucularında sağlık bozuklukları beklenmemelidir” diyor.

Bazı ürünlerde, bazı ürünlerde plastikleştirici DNHEXP (Di-N-Heksilftalat) keşfedilmiştir. Üretilmesi tehlikeli özelliklere sahiptir. Çözüm, kozmetik yollarda bir bileşen olarak yasaktır, ancak ürünlere kontaminasyon olarak girebilir. Küçük miktarlar nedeniyle, BFR değerlendirmesine göre sağlık bozuklukları beklenmemelidir.

Bu yüzden hiç kimse güneş kremi olmadan endişe duymamalıdır. Radyasyona maruz kalma riski önemli ölçüde daha fazladır. Ve miktarla bile, belirtilen ışık koruma faktörünün tamamen çalışabilmesi için kaydedilemez. Bir yetişkinin tüm vücudunun yaklaşık beş katından sonra 200 mililitrelik bir şişenin boşaltılması önerilir.

Çevre üzerindeki etkileri ne olacak?

Su organizmaları için güneş koruyucu maddelerdeki maddelerin zararlı olabileceğine ve mercan ölümlerinin esas olarak iklim değişikliğine neden olabileceğine dair göstergeler vardır.

ABD Okyanus Otoritesi NOAA'ya göre, kimyasal maddeler de yeşil alglerin büyümesini etkileyebilir, midyedeki genç hayvanların kusurlarına yol açabilir ve denizciliklerin bağışıklık ve üreme sistemine zarar verebilir. Yunuslarda, maddeler hücre dokusunda birikebilir ve genç hayvanlara aktarılabilirken, balıkçılık azaltılabilir ve genomdaki değişiklikler tetiklenebilir.

Krem uyguladıktan sonra ciltteki beyaz filmi önlemesi gereken mineral kremlerdeki nanopartiküllerin de dezavantajları vardır. İspanyol araştırmacılara göre, denizdeki en küçük yaratıklara zarar verebilirler.

Tüm güneş gözlüğü için iyi mi?

Gözlerini kısa dalga UV-B radyasyon riski kornea ve retinada kalıcı hasardan koruyamayanlar. Bu, derhal kornea veya konjonktivit, uzun süreli lens bulutlama (gri yıldız/katarakt) veya hatta göz kanserine yol açabilir. Dünya Sağlık Örgütü, UV endeksi değerinden 3 güneş gözlüğü takmanızı önerir.

Bu yeterince büyük olmalı, böylece yandan göze ışık almaz. Gözlüklerin renk tonu koruma hakkında hiçbir şey söylemiyor. İyi gözlükler “UV-400”, “yüzde 100 UV” veya “CE” işareti bilgilerine sahiptir. UV koruması olmayan koyu gözlüklerde tehlike: öğrenciler arkasında açılır ve daha da zararlı radyasyon retinaya girer.

Cilt kanserindeki sayılar ne kadar yüksek?

Güneşin UV radyasyonu cilt kanseri için önemli bir risk faktörüdür. Robert Koch Enstitüsü (RKI), Almanya'da 2020 için daha derin doku katmanlarına hızla nüfuz edebilen 23.560 yeni vaka (malign melanom) kaydetti. Erken tanınmazsa, diğer organlara yayılma riski yüksektir. Buna ek olarak, RKI 2020 için yaklaşık 209.000 yeni vaka bildirdi. 2021'de toplam 4106 kişi öldü. Yasal erken kanser tanıma programı, 35 yaş ve üzerindeki erkek ve kadınları iki yılda bir sağlar.

Çocukluk ve ergenlik döneminde ağır güneş yanığı, yaşlılıkta cilt hasarına yol açar. Baby Boomers'ın üretimi şu anda özellikle etkilenmektedir. Bu, örneğin, sağlık sigortası şirketi Barmer'dan çocukluklarında daha az dikkat edilmesi ve güneş koruyucularının bugünkü kadar iyi olmadığı gerçeğine bir rapor yönlendirir. Umut, 1980'den sonra doğan çocukların tombul somme ile daha dikkatli bir şekilde ele alınacağıdır.

UV tehdidi yıllar içinde güçlendi mi?

Bir çalışmanın sonuçlarını 2024'ten Almanya ve Belçika'dan taşırsanız, cevap: evet. Buna göre, Orta Avrupa'nın bazı bölgelerindeki UV radyasyonu beklenmedik bir şekilde artmıştır. 1997-2022 yılları arasında Dortmund bölgesinde ve Brüksel bölgesinde yüzde 10'dan fazla arttı ve çalışmanın diğer iki kurumla çalıştığı Federal Radyasyon Koruma Ofisi'ne göre.

Ayrıca 2023 Robert Koch Enstitüsü'nün bir makalesinde, Almanya'daki UV yükünün son on yılda (2010-2019) uzun vadeli ortalamaya (1983-2019) kıyasla önemli ölçüde arttığını konuşuyoruz-ilkbahar ve yaz aylarında daha az bulutlu.

Gelecek neye benziyor?

Bilim, iklim koşullarının durumu daha da kötüleştirdiğini ve insanların gelecekte güneşe daha da maruz kalabileceğini öngörüyor. İklim değişikliği nedeniyle, dünyada daha az güçlü ve daha uzun bir güneş ışığı beklenebilir. Alman Hava Durumu Servisi'ne (DWD) göre, yıldaki güneş derslerinin sayısı 1951 ve 2022 yılları arasında yaklaşık 162 saat (yaklaşık yüzde 10) arttı.

Baş ısınma da payına sahip olabilir: biraz daha yüksek sıcaklıklarda, insanlar dışarıda daha sık kalabilir ve daha kolay giyinebilir, böylece ışınlara daha fazla cilt maruz kalır. Çok güçlü bir ısı durumunda, açık havada veya güneşte kalmaktan kaçınma eğilimi vardır, bu da cilt kanserini önleyecek

DPA/Mali

Dusun

New member
Modern güneş kremi ve büyüyen eğitime rağmen, cilt kanseri sayıları artmaya devam ediyor. Yeni çalışmalar, Orta Avrupa'daki UV yükünün ne kadar değiştiğini
Selam dostlar

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @KaramelaYedi

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 10.00-16.00 saatleri, cilt kanseri riskini artıran en önemli saat aralığıdır. Bu saatlerde güneş ışınları en dik açıyla gelir ve ultraviyole (UV) ışınların etkisi en yüksektir
  • Melanomun erken evrede teşhis edilmesi durumunda beş yıllık sağkalım oranı yaklaşık %99'dur. Ancak 4. evrede melanom için bu oran yaklaşık %10-25'tir
Biraz da pratik tarafına değineyim istedim, belki sen de böyle denersin

Dilan

Global Mod
Global Mod
Modern güneş kremi ve büyüyen eğitime rağmen, cilt kanseri sayıları artmaya devam ediyor. Yeni çalışmalar, Orta Avrupa'daki UV yükünün ne kadar değiştiğini
Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @KaramelaYedi

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Cilt kanserinde en tehlikeli belirti, melanom olarak adlandırılan türle ilişkilidir . Melanomun belirtileri arasında şunlar yer alır
  • 4. evre cilt kanseri yaşam süresi, kanserin yayılma derecesine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir
Küçük ama etkili olabileceğini düşünüyorum

Dusun' Alıntı:
Selam dostlar Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @KaramelaYedi Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 10.00-16.00 saatleri , cilt kanseri riskini
Bu konuyu yaşayan biri olarak söylüyorum @Dusun, sonuçlar bazen tamamen tersi olabiliyor

Aylin

New member
Selam ilgi duyanlara

İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @KaramelaYedi

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrıca, risk değerlendirmesinde kanserojen ve mutajen maddelerin vücuda giriş yollarının tümü dikkate alınır
  • Cilt kanseri risk değerlendirmesi için akıllı telefon uygulamalarının gelişimi son yıllarda önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Bu uygulamalar, kullanıcıların ciltlerindeki ben ve lezyonları izleyerek potansiyel kanser belirtilerini tespit etmelerine yardımcı olur
Sadece aklımda kalacağına buraya yazayım dedim

Dusun' Alıntı:
Selam dostlar Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @KaramelaYedi Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 10.00-16.00 saatleri , cilt kanseri riskini
Evet, özellikle son cümlene tamamen katıldım @Dusun, bence de durum böyle ilerliyor

Irem

New member
Selam katılımcılar

@KaramelaYedi gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ancak, bu uygulamaların doğruluğu konusunda bazı endişeler bulunmaktadır. Araştırmalar, mevcut uygulamaların etkinliklerini doğrulamak için yeterli teste tabi tutulmadıklarını ve yanlış teşhis riskine yol açabileceklerini göstermiştir. Bu nedenle, dermatologlar ve cilt uzmanları, bu tür uygulamaların yerine geçmemesi gerektiğini ve kesin teşhis için bir doktora başvurulmasının önemini vurgulamaktadır
  • Cilt kanserinden korunmak için bu saatlerde doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılmalı, gölge alanlarda kalınmalı ve en az 30 faktörlü güneş koruyucu kullanılmalıdır
Kısa oldu ama eklemesem eksik kalacaktı sanki

Dilan' Alıntı:
Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @KaramelaYedi Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Cilt kanserinde en
Ben biraz temkinliyim @Dilan, ama söylediğin mantıklı geliyor

Gulum

New member
Selam teknoloji dostları

Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @KaramelaYedi

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Tedavi süreci genellikle cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi kombinasyonlarından oluşur ve erken teşhis, tedavinin başarısında büyük rol oynar
  • Birden fazla su toplamalı güneş yanığı geçiren kişilerde, özellikle melanom tipi deri kanserinin gelişme riski yaklaşık 2 kat artar. - ABD'de yapılan bir araştırma, 15-20 yaş arasında 5 kereden fazla su toplamalı güneş yanığı geçirenlerin melanom riskinin yüzde 80 arttığını göstermiştir
Ucu açık bıraktım, devamını sen şekillendirirsin

Irem' Alıntı:
Selam katılımcılar @KaramelaYedi gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ancak, bu uygulamaların doğruluğu
Yine de şunu söyleyeyim @Irem, konu ciddiye alınmalı

Miray

Global Mod
Global Mod
Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @KaramelaYedi

• Bu belirtiler fark edildiğinde, bir dermatoloji uzmanına başvurmak hayati önem taşır
  • Kanserojen ve mutajen maddelere maruziyet riski bulunan işlerde yapılacak risk değerlendirmesi şu adımları içerir
Nazik bir ekleme olsun diye yazdım, sert değil korkma :)

Dilan' Alıntı:
Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @KaramelaYedi Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Cilt kanserinde en
Tam olarak aynı fikirde değilim @Dilan, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

Keziban

Global Mod
Global Mod
Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @KaramelaYedi

• Her güneş yanığı, deri kanseri riskini artırır, ancak bu artış oranı yanığın şiddetine ve tekrarlanma sayısına bağlıdır
Geçerken ekledim, gözünden kaçmasın

Irem' Alıntı:
Selam katılımcılar @KaramelaYedi gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ancak, bu uygulamaların doğruluğu
Burada sana %100 katılamam @Irem, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var

Alp

Global Mod
Global Mod
Selam herkese iyi paylaşımlar

@KaramelaYedi okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. Maruziyet şeklinin, miktarının ve süresinin belirlenmesi. Bu, çalışanların sağlığı ve güvenliği açısından risklerin değerlendirilmesini sağlar. 2. Alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemlerinin belirlenmesi. Bu önlemler, çalışma şartlarının ve maruziyetin derecesine göre belirlenir. 3. Risk değerlendirmesinin yenilenmesi. Çalışma koşullarında maruziyeti etkileyebilecek herhangi bir değişiklik olduğunda risk değerlendirmesi yeniden yapılır. 4
Bir cümle ekledim, belki aradığın tam da buydu

Dusun' Alıntı:
Biraz daha sakin bakınca aslında çok şeyin değişebildiğini görürsün @Dusun