KaramelaYedi
New member
Yumurta salatası, deniz ürünleri, mayonez – bu yiyecekler hızla bozulur ve bazen mide karşı olabilir. Araştırmacılar şimdi beynin bu tür olumsuz deneyimleri nasıl sakladığını öğrendiler.
Şımarık bir mayonez, aynı anda çok fazla tatlı baklava – bazen bu tür deneyimler için uzun süre yiyeceklerden kaçınırız. Princeton Üniversitesi'nden nörologlar, en azından fareler için bu güçlü tiksintiden hangi beyin yollarının sorumlu olabileceğini öğrendiler.
Özel Şey: Sıcak bir soba durumunda acıyı hemen hissederken ve tepki verirken, şımarık yiyeceklerden sonra bulantı veya belirli bir atıştırmalık çok fazla gecikir. Bununla birlikte, beynimiz geriye dönük olarak bir bağlantı kurabilir ve yiyecek bir tür kişisel gitme listesinde sona erer. Sadece bu yemeğin görüşü tiksinmeye neden olabilir.
“Nature” dergisinde Princeton Üniversitesi'nden Christopher Zimmerman liderliğindeki bir ekip beyinde neler olup bittiğini gösteriyor. İlk kez, fareler onlar için üzüm tadı olan mor bir içecek aldı. Tatmadan yarım saat sonra, gıda zehirlenmesi semptomlarına neden olan bir şırınga aldılar. Araştırmacılardan beklendiği gibi, fareler iki gün sonra soda kaçındı ve su içmeyi tercih etti.
Amigdala olumsuz deneyimi hatırlıyor
Araştırmacılar, sinir hücrelerinin aktivitelerini gösteren FOS görüntüleme adı verilen özel bir görüntü teknolojisi kullandılar. Bu şekilde, farelerde her şeyin bir araya geldiği bir beyin bölgesi, amigdala buldular. Zimmerman, “Fare daha sonra hasta hissettiğinde ve daha sonra günler sonra olumsuz deneyimi hatırladığında bir kez daha içtiğinde aktif.” Dedi. Amigdala, diğer şeylerin yanı sıra, dış uyaranların risk potansiyelinin analizinden sorumludur.
Bilim adamlarına göre, üzüm limuziği gibi yeni lezzetler belirli beyin hücrelerini işaretleyebilir, böylece yemekten sonra saatlerce bulantı sinyallerine duyarlı kalırlar. Farelerde ekip, sindirim sisteminden bulantı sinyallerinin daha önce amigdala'daki soda tadı ile işaretlenen hücreleri yeniden etkinleştirdiğini keşfetti. Bu, zaman gecikmesine rağmen beynin nedeni ve sonuçları bağlamasını sağladı.
Zaten sodaya kullanılan fareler durumunda, bir zamanlar tetiklenen bir bulantı hafızada kalmadı. Su yerine soda tercih etmeye devam ettiler.
Fakat beyin öğrenme için hangi lezzetleri işaretlemesi gerektiğini nasıl biliyor, yani hangi tadı daha sonra bir hastalığın nedeni olabilir? Zimmerman, “Laboratuvar fareleri için yenilik – yani daha önce yaşanmamış lezzetler – gıda zehirlenmesinden ve muhtemelen işaretleme sinyalinin ana bileşeninden öğrenmek için çok güçlü bir tetikleyicidir.” Dedi. Yeni şeylerin iyi bilinen, şimdiye kadar iyi tolere edilmekten ziyade bir hastalığa neden olabileceğini bilmek, muhtemelen beyne basitçe “kurulur”.
Favori yemek aniden tiksinmeye neden olduğunda
Ama insanlar şımarık bir yiyecek yiyip bu yiyeceklerden kaçınana kadar yıllarca et salatasını sevdiklerinde ne olur? İnovasyona ek olarak, istiridye riskli olduğu şüphemiz veya belirli bir yemeğin garip bir şekilde kokusunun hafızası gibi bir dizi daha karmaşık faktör de rol oynar. Yeni bir restoranda yemek ya da bir yemekten çok yemiş olduğumuz gerçeği de bunun bir parçası.
Zimmerman, tüm bu bilgilerin gıda zehirlenmesinin en olası nedenini bulmak için beyni birleştirdiğini söylüyor. Eğer gerçekten gıda zehirlenmesinden geçersek, bu tadı beyindeki temsili “tekrar tekrar oynatılır” ve güçlendirilir – bu da uzun süren negatif bir hafızaya yol açar.
Grup, “Bu öğrenme süreci hayatta kalmak için gereklidir – besleyici gıdalar değerlidir, toksik gıdalar ölümcül olabilir.”
Simone Humml, DPA/WB
Şımarık bir mayonez, aynı anda çok fazla tatlı baklava – bazen bu tür deneyimler için uzun süre yiyeceklerden kaçınırız. Princeton Üniversitesi'nden nörologlar, en azından fareler için bu güçlü tiksintiden hangi beyin yollarının sorumlu olabileceğini öğrendiler.
Özel Şey: Sıcak bir soba durumunda acıyı hemen hissederken ve tepki verirken, şımarık yiyeceklerden sonra bulantı veya belirli bir atıştırmalık çok fazla gecikir. Bununla birlikte, beynimiz geriye dönük olarak bir bağlantı kurabilir ve yiyecek bir tür kişisel gitme listesinde sona erer. Sadece bu yemeğin görüşü tiksinmeye neden olabilir.
“Nature” dergisinde Princeton Üniversitesi'nden Christopher Zimmerman liderliğindeki bir ekip beyinde neler olup bittiğini gösteriyor. İlk kez, fareler onlar için üzüm tadı olan mor bir içecek aldı. Tatmadan yarım saat sonra, gıda zehirlenmesi semptomlarına neden olan bir şırınga aldılar. Araştırmacılardan beklendiği gibi, fareler iki gün sonra soda kaçındı ve su içmeyi tercih etti.
Amigdala olumsuz deneyimi hatırlıyor
Araştırmacılar, sinir hücrelerinin aktivitelerini gösteren FOS görüntüleme adı verilen özel bir görüntü teknolojisi kullandılar. Bu şekilde, farelerde her şeyin bir araya geldiği bir beyin bölgesi, amigdala buldular. Zimmerman, “Fare daha sonra hasta hissettiğinde ve daha sonra günler sonra olumsuz deneyimi hatırladığında bir kez daha içtiğinde aktif.” Dedi. Amigdala, diğer şeylerin yanı sıra, dış uyaranların risk potansiyelinin analizinden sorumludur.
Bilim adamlarına göre, üzüm limuziği gibi yeni lezzetler belirli beyin hücrelerini işaretleyebilir, böylece yemekten sonra saatlerce bulantı sinyallerine duyarlı kalırlar. Farelerde ekip, sindirim sisteminden bulantı sinyallerinin daha önce amigdala'daki soda tadı ile işaretlenen hücreleri yeniden etkinleştirdiğini keşfetti. Bu, zaman gecikmesine rağmen beynin nedeni ve sonuçları bağlamasını sağladı.
Zaten sodaya kullanılan fareler durumunda, bir zamanlar tetiklenen bir bulantı hafızada kalmadı. Su yerine soda tercih etmeye devam ettiler.
Fakat beyin öğrenme için hangi lezzetleri işaretlemesi gerektiğini nasıl biliyor, yani hangi tadı daha sonra bir hastalığın nedeni olabilir? Zimmerman, “Laboratuvar fareleri için yenilik – yani daha önce yaşanmamış lezzetler – gıda zehirlenmesinden ve muhtemelen işaretleme sinyalinin ana bileşeninden öğrenmek için çok güçlü bir tetikleyicidir.” Dedi. Yeni şeylerin iyi bilinen, şimdiye kadar iyi tolere edilmekten ziyade bir hastalığa neden olabileceğini bilmek, muhtemelen beyne basitçe “kurulur”.
Favori yemek aniden tiksinmeye neden olduğunda
Ama insanlar şımarık bir yiyecek yiyip bu yiyeceklerden kaçınana kadar yıllarca et salatasını sevdiklerinde ne olur? İnovasyona ek olarak, istiridye riskli olduğu şüphemiz veya belirli bir yemeğin garip bir şekilde kokusunun hafızası gibi bir dizi daha karmaşık faktör de rol oynar. Yeni bir restoranda yemek ya da bir yemekten çok yemiş olduğumuz gerçeği de bunun bir parçası.
Zimmerman, tüm bu bilgilerin gıda zehirlenmesinin en olası nedenini bulmak için beyni birleştirdiğini söylüyor. Eğer gerçekten gıda zehirlenmesinden geçersek, bu tadı beyindeki temsili “tekrar tekrar oynatılır” ve güçlendirilir – bu da uzun süren negatif bir hafızaya yol açar.
Grup, “Bu öğrenme süreci hayatta kalmak için gereklidir – besleyici gıdalar değerlidir, toksik gıdalar ölümcül olabilir.”
Simone Humml, DPA/WB